Lesonice (zámek)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Lesonice
Levé křídlo zámku Lesonice
Levé křídlo zámku Lesonice
Účel stavby
Základní informace
Slohklasicistní
Výstavba1225 nebo 1364 (tvrz)
Přestavbapo r. 1550 (renesanční zámek), kolem r. 1830 (klasicistní)
Stavebníkneznámý
Další majitelépáni z Čechtína, Reichenbachové z Lesonic
Současný majitelobec Lesonice
Poloha
AdresaLesonice 1 a 2, Lesonice, ČeskoČesko Česko
Souřadnice
Lesonice (zámek)
Lesonice (zámek)
Lesonice (zámek), Česko
Další informace
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Zámek Lesonice stojí v centru obce Lesonice, v okrese Třebíč. Od srpna 2014 v části zámku funguje Muzeum lidových kapel.[1]

Historie[editovat | editovat zdroj]

Zámku předcházela tvrz vystavěná v roce 1225[2] nebo 1364. Ve 2. polovině 16. století nechali páni z Čechtína, kterým lesonické panství patřilo, tvrz přestavět na renesanční zámek. Od roku 1823 bylo panství v držení Reichenbachů, píšících se s přídomkem z Lesonic. Ti nechali kolem roku 1830 zámek zbourat a na jeho místě vystavět dvě budovy nového klasicistního zámku. Od téhož roku zámek využívala šlechta minimálně a sloužil především správě panství. Od roku 1890 v jeho budově funguje škola. V roce 1950 bylo do levého křídla umístěno lesnické učiliště, dnes je zde pracoviště SOU řemesel a služeb Moravské Budějovice. V pravém křídle funguje zdravotnické středisko a i nadále základní škola. V roce 2014 bylo v tomto křídle v prostorách bývalé hasičské zbrojnice otevřeno Muzeum lidových kapel. Jeho součástí je i "Krčma" s obrazy hlavních momentů vzpoury na lesonickém panství.[3] V roce 1975 prošel zámek modernizací. V současné době patří obci Lesonice.

Dostupnost[editovat | editovat zdroj]

Nedaleko zámku vede červeně značená turistická stezka od Vícenic na Bítovánky a Želetavu, kterou kopíruje trasa NS Otokara Březiny. Kromě toho vede do obce řada silniček, které ji spojují s Babicemi, Šebkovicemi, silnicí I/38 u Martínkova a Cidlinou.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. NOVÁK, Pavel Kryštof. OBRAZEM: Lesonice mají muzeum. Představuje lidové kapely [online]. Třebíčský deník, 2014-08-18 [cit. 2015-12-28]. Dostupné online. 
  2. Kraj Vysočina. Zámek (expozice), Lesonice | Portál kulturního a přírodního dědictví Kraje Vysočina [online]. Kraj Vysočina [cit. 2015-12-28]. Dostupné online. 
  3. NOVÁK, Rostislav. Muzeum lidových kapel v Lesonicích. Turista. Roč. LIII, čís. 10, s. 10–11. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]