Lesní duch (film, 1981)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Lesní duch
Původní názevThe Evil Dead
Země původuUSA USA
Jazykangličtina
Délka85 min.
Žánrhoror
Scénář a režieSam Raimi
Obsazení a filmový štáb
Hlavní roleBruce Campbell
Betsy Baker
Richard DeManincor
Sarah York
Ellen Sandweiss
… více na Wikidatech
ProdukceRobert G. Tapert
Irvin Shapiro
HudbaJoseph LoDuca
KameraMike Ditz
Tim Philo
StřihJoseph LoDuca
Výroba a distribuce
Produkční společnostRenaissance Pictures
DistribuceNew Line Cinema
Netflix
Rozpočet350 000 $ a 375 000 $[1]
Tržby2,7 mil. $
Předchozí a následující díl
Evil Dead II
Lesní duch na ČSFDKinoboxuFDbIMDb
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Lesní duch (též Smrtelné zlo; v anglickém originále The Evil Dead) je americký kultovní[2] horor, který natočil Sam Raimi v roce 1981. Přes svou kontroverznost byl film komerčně úspěšný. Následovaly snímky Smrtelné zlo 2 (1987) a Armáda temnot (1992), které se ale více posouvaly od hororu ke komedii, a reboot Lesní duch (2013). Na motivy filmů byl v USA uveden i stejnojmenný muzikál. V roce 2015 navázal na filmy televizní seriál Ash vs Evil Dead.

Děj[editovat | editovat zdroj]

Pětice studentů - Ash, Scotty, Alice, Annie a Amy - jedou strávit víkend na lesní samotu. V domě najdou podivnou Knihu mrtvých a magnetofon se záznamem zaklínadel. Spuštěním pásky probudí zlo, ukryté v lese. Zlo, vtělené do okolní přírody postupně během noci likviduje jednotlivé postavy, které se také mění ve vražedná monstra. Film končí vyděšeným pohledem jediného, kdo přežil do rána, na cosi přilétajícího.

Zpracování filmu[editovat | editovat zdroj]

Film je barevný, dlouhý 86 minut. Americký režisér Samuel M. Raimi, v době natáčení dvacetiletý, film natočil s několika přáteli amatérsky přes prázdniny za zhruba milion dolarů. Premiéru si odbyl na tradičním festivalu fantastických filmů a hororů v roce 1982 ve Španělsku, v Sitges. Vzbudil zde pozornost, protože se plně vyrovnal snímkům profesionálních studií.[3]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Dostupné online.
  2. Army of Darkness Defense [To vše je zpracováno podle stejnojmenného (v češtině „Smrtelné zlo“), dnes už méně známého, ale kultovního filmu] [online]. [cit. 2012-07-27]. Dostupné online. 
  3. ADAMOVIČ, Ivan. Encyklopedie fantastického filmu. Praha: CINEMA, 1994. ISBN 80-901675-3-5. Kapitola 300 hlavních filmů – Evil Dead, The, s. 55. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]