Leopold Klement Sasko-Kobursko-Gothajský

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Leopold Klement Sasko-Kobursko-Gothajský
sasko-kobursko-gothajský princ
Portrét
Úplné jménoLeopold Klement Filip August Maria
Narození19. července 1878
Svätý Anton, Uhersko
Úmrtí27. dubna 1916
Vídeň, Rakousko
Pohřbenkostel sv. Augustina, Coburg
DynastieKoburkové
OtecFilip Sasko-Kobursko-Gothajský
MatkaLuisa Belgická
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Leopold Klement Sasko-Kobursko-Gothajský (Leopold Klement Filip August Maria; 19. července 1878, Svätý Anton27. dubna 1916, Vídeň) byl důstojník rakousko-uherské armády a dědic rodu Koháry. Jeho vražda šokovala královské dvory Rakouska i Německa.

Původ[editovat | editovat zdroj]

Princ Leopold Klement se narodil jako starší dítě a jediný syn princezny Luisy Belgické a Filipa Sasko-Kobursko-Gothajského. Manželství jeho rodičů, kteří oba pocházeli z římskokatolické větve Koburků, bylo katastrofální. Jméno Leopold nesl také jeho dědeček Leopold II. Belgický a mnoho dalších jeho koburských příbuzných. Leopold Klement byl jediným dědicem otcova jmění, které podědil od své matky Maria Antonie Koháry de Csábrág.

Fatální událost[editovat | editovat zdroj]

Kapitán husarů rakousko-uherské armády, princ Leopold Klement, se na charitativním bazaru ve Vídni v roce 1907 seznámil s dívkou jménem Kamila Rybická. Rybická byla jednou z dcer dvorního rady Rybickiho, důstojníka vídeňské státní policie. Dívka sice patřila do vysoké společnosti, ale nebyla urozená. Princ s ní brzy navázal romantický vztah. Rybická opustila rodný dům a cestovala s Leopoldem po Rakousku-Uhersku, poté se usadili ve vídeňském bytě.

Rybická však nebyla spokojená s tím, že je jen princovou milenkou a požadovala, aby si ji vzal. 1. července 1914 jí Leopold v Paříži napsal dopis, v něm jí slíbil, že si ji do šesti měsíců vezme, jmenuje ji svou jedinou dědičkou a požádá svého otce, aby jí v případě jeho smrti zaplatil 2 miliony rakousko-uherských korun. Poté, co byl princ Leopold Klement povolán bojovat v první světové válce, trvala na tom, aby si ji vzal, než odjede. Leopold Klement si byl vědom, že taková mesalliance by ho připravila o jmění, které chtěl zdědit, protože jeho otec neměl v úmyslu svazek povolit, a to, že by se oženil s Rybickou, by ho přinutilo rezignovat na důstojnickou provizi.

Když jí prosby, intriky a vyhrožování nedokázaly zajistit sňatek s Leopoldem Klementem, byly jí jako kompenzace nabídnuty 4 miliony rakousko-uherských korun. 17. října 1915 ji princ pozval do svého vídeňského bytu v prvním patře, aby se rozloučil a podepsal šek, ale Rybická neměla v úmyslu si peníze vzít. Místo toho na něj zblízka vystřelila pět ran a poté mu vylila láhev kyseliny sírové do obličeje, než si střelila šestou kulku do srdce. Sousedé dosvědčili, že ho slyšeli křičet v agónii. Když přišla policie, polonahá Rybicka ležela mrtvá u postele, ale princ žil na zemi a stále křičel. Kremace Rybické proběhla v prosinci 1915 v Jeně v Německu. Princ Leopold Klement, který ztratil oko a hodně masa na obličeji, zemřel 27. dubna 1916, po šesti měsících utrpení; bylo mu 37 let. Jeho ostatky byly uloženy v hrobce svatého Augustina v Coburgu.

Následky[editovat | editovat zdroj]

Po smrti svého jediného syna odkázal princ Filip své jmění svému prasynovci Filipovi. Smrt prince Leopolda Klementa a Kamily Rybické šokovala královské dvory Rakouska i Německa. V události spatřovaly podobnost se sebevraždou korunního prince Rudolfa v roce 1889, který byl Leopoldovým strýcem z matčiny strany; ten také zemřel se svou mladou milenkou.

Vývod z předků[editovat | editovat zdroj]

 
 
 
 
 
František Sasko-Kobursko-Saalfeldský
 
 
Ferdinand Sasko-Kobursko-Gothajský
 
 
 
 
 
 
Augusta Reuss Ebersdorf
 
 
August Sasko-Kobursko-Gothajský
 
 
 
 
 
 
Ferenc Josef Koháry de Csábrág
 
 
Maria Antonia Koháry de Csábrág
 
 
 
 
 
 
Marie Antonie z Valdštejna-Vartenbergu
 
 
Filip Sasko-Kobursko-Gothajský
 
 
 
 
 
 
Ludvík Filip II. Orleánský
 
 
Ludvík Filip
 
 
 
 
 
 
Luisa Marie Adelaida Bourbonská
 
 
Klementina Orleánská
 
 
 
 
 
 
Ferdinand I. Neapolsko-Sicilský
 
 
Marie Amálie Neapolsko-Sicilská
 
 
 
 
 
 
Marie Karolína Habsbursko-Lotrinská
 
Leopold Klement Sasko-Kobursko-Gothajský
 
 
 
 
 
František Sasko-Kobursko-Saalfeldský
 
 
Leopold I. Belgický
 
 
 
 
 
 
Augusta Reuss Ebersdorf
 
 
Leopold II. Belgický
 
 
 
 
 
 
Ludvík Filip
 
 
Luisa Marie Orléanská
 
 
 
 
 
 
Marie Amálie Neapolsko-Sicilská
 
 
Luisa Belgická
 
 
 
 
 
 
Leopold II.
 
 
Josef Habsbursko-Lotrinský
 
 
 
 
 
 
Marie Ludovika Španělská
 
 
Marie Jindřiška Habsbursko-Lotrinská
 
 
 
 
 
 
Ludvík Württemberský
 
 
Marie Dorotea Württemberská
 
 
 
 
 
 
Henrietta Nasavsko-Weilburská
 

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Prince Leopold Clement of Saxe-Coburg and Gotha na anglické Wikipedii.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]