Leopold Günther

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Leopold Günther
Základní informace
Narození24. března 1861
Velký Šenov
Rakouské císařstvíRakouské císařství Rakouské císařství
Úmrtí24. října 1935 (ve věku 74 let)
Velký Šenov
ČeskoslovenskoČeskoslovensko Československo
Povoláníhudební skladatel a učitel
DětiOskar Günther
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Obrázek Tomuto článku chybí obrázky. Víte-li o nějakých svobodně šiřitelných, neváhejte je načístpřidat do článku. Pro rychlejší přidání obrázku můžete přidat žádost i sem.
WikiProjekt Fotografování

Leopold Günther (24. března 1861, Velký Šenov[1]24. října 1935, tamtéž) byl sudetoněmecký hudební skladatel a učitel hudby[2] působící v Prachaticích.

Leopold Günther pocházel se svojí rodinou ze Šluknovského výběžku. Oženil se s dcerou státního úředníka původem z Bohušovic nad Ohří, která byla rovněž sudetská Němka. Oba dva se později přestěhovali do Prachatic, kde Günther vyučoval na prachatickém gymnáziu hudbu. V Prachaticích žil Günther celkem dvacet roků, ke konci svého pobytu byl také ředitelem místního studentského domu pro německé studenty[3] (dnes Základní škola Prachatice, Zlatá stezka 240). Později se přestěhoval do Freistadtu v Horních Rakousech a Salcburku. Během svého pobytu v rakouském městě složil hudbu pro divadelní hru svého syna, Královnu květin. Kromě toho Günther napsal i řadu básní, které byly později v České republice vydány prostřednictvím Kohoutího kříže. Na stáří se odstěhoval zpět do svého rodného města, kde zemřel.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Matriční záznam o narození a křtu farnost Velký Šenov
  2. FENCL, Pavel; MAGER, Jan Antonín; JURČO, Antonín. Prachatice, obrazy z paměti města. Prachatice: Město Prachatice, 2012. ISBN 978-80-260-2975-5. S. 289. 
  3. FENCL, Pavel; MAGER, Jan Antonín; JURČO, Antonín. Prachatice, obrazy z paměti města. Prachatice: Město Prachatice, 2012. ISBN 978-80-260-2975-5. S. 290. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]