Leonor Finiová

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Leonor Finiová
Narození30. srpna 1907
Buenos Aires
Úmrtí18. ledna 1996 (ve věku 88 let)
Aubervilliers
Místo pohřbeníHřbitov v Saint-Dyé-sur-Loire
BydlištěTerst
Paříž
Povolánímalířka, ilustrátorka, kostýmní návrhářka, designérka šperků, autorka, scénografka, rytkyně, designérka, spisovatelka a umělkyně
Partner(ka)Max Ernst[1]
Webwww.leonor-fini.com
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Leonor Finiová (30. srpna 1907, Buenos Aires18. ledna 1996, Paříž) byla argentinská malířka řazená obvykle k surrealismu. K velkým tématům jejích maleb patří tělo, pohlavní rozdíly, erotika, ale i mytologie. Časté v její tvorbě jsou autoportréty.

Životopis[editovat | editovat zdroj]

Narodila se v Argentině, vyrůstala v italském Terstu, v roce 1931 se přestěhovala do Paříže.[2] Zde se ocitla v širším poli surrealismu (přátelství ji pojilo zejména s Maxem Ernstem a Leonorou Carringtonovou), byť se držela stranou Surrealistické skupiny, neboť jejího vůdce André Bretona považovala za misogyna.[3] Malovala také společně s polsko-francouzskou umělkyní Tanou Kaleyovou.[4]

Ilustrovala okolo padesáti knih, ke známým patří její ilustrace knih markýze de Sada nebo Příběhu O Anne Desclosové. Navrhla kostýmy ke známému snímku Federica Felliniho 8 ½. Měla řadu homosexuálních vztahů.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Dostupné online.
  2. Leonor Fini | artnet. www.artnet.com [online]. [cit. 2019-03-31]. Dostupné online. 
  3. MCDERMON, Daniel. Sex, Surrealism and de Sade: The Forgotten Female Artist Leonor Fini. The New York Times. 2018-11-06. Dostupné online [cit. 2019-03-31]. ISSN 0362-4331. (anglicky) 
  4. Leonardo D’Espósito. El erotismo femenino según Tana Kaleya [online]. BAE Negocios [cit. 2023-09-29]. Dostupné online. (španělsky) 

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]