Leonid Gozman

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Leonid Gozman
Narození13. července 1950 (73 let)
Petrohrad
Alma materMSU Faculty of Psychology (do 1976)
Povolánípsycholog a politik
ZaměstnavatelMSU Faculty of Psychology
Politické stranySvaz pravicových sil
Demokratická volba Ruska
Pravoje dělo
Nábož. vyznáníateismus
PodpisLeonid Gozman – podpis
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Leonid Jakovlevič Gozman (* 13. července 1950, Leningrad) je ruský politik a prezident politického hnutí Svaz pravicových sil. Byl spolupředsedou strany Pravoje delo (rusky Правое дело) od roku 2008 do června 2011. Původním vzděláním je psycholog.

Život[editovat | editovat zdroj]

Narodil se v Leningradu. V roce 1976 promoval na Fakultě psychologie Moskevské státní univerzity s titulem PhD a ve stejném roce zde začal vyučovat.

Ukrajinská krize[editovat | editovat zdroj]

V září 2014 podepsal prohlášení namířené proti válce na východní Ukrajině, usilující o stažení ruských jednotek. Znovu podepsal protiválečnou petici v lednu 2022 během rusko-ukrajinské krize.

V květnu 2022 byl v Rusku prohlášen za „zahraničního agenta“.[1] Dne 25. července 2022 byl zadržen ruskou policií v Moskvě „kvůli své údajné neschopnosti dostatečně rychle informovat úřady o svém občanství Izraele“.[2]

V srpnu 2022 strávil 15 dní ve vězení kvůli dva roky starému příspěvku na Facebooku: „Hitler je absolutní zlo, ale Stalin je ještě horší. Esesáci byli zločinci, ale NKVD byla ještě strašnější, protože čekisté zabíjeli vlastní lidi. Hitler rozpoutal válku s lidstvem. Komunisté vyhlásili totální válku svému vlastnímu lidu.“[1][3] Když vyšel z vězení, byl ihned zadržen policií a odsouzen na dalších 15 dní za své totožné tvrzení z roku 2013.[1]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Leonid Gozman na anglické Wikipedii.

  1. a b c MITROFANOV, Alexandr. Alexandr Mitrofanov: V Rusku potomci bachařů z gulagu mučí potomky vězňů. Rozhlas.cz [online]. 2022-09-16. Dostupné online. 
  2. Russian police detain opposition politician Gozman in Moscow. www.reuters.com [online]. Reuters, 2022-07-25. Dostupné online. 
  3. "Russian politician Leonid Gozman arrested for calling Stalin ‘worse than Hitler’", Meduza, 29. 8. 2022