Lemur zlatý

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Jak číst taxoboxLemur zlatý
alternativní popis obrázku chybí
Lemur zlatý
Stupeň ohrožení podle IUCN
kriticky ohrožený
kriticky ohrožený druh[1]
Vědecká klasifikace
Říšeživočichové (Animalia)
Kmenstrunatci (Chordata)
Podkmenobratlovci (Vertebrata)
Nadtřídačtyřnožci (Tetrapoda)
Třídasavci (Mammalia)
Nadřádplacentálové (Placentalia)
Řádprimáti (Primates)
PodřádStrepsirhini
Infrařádlemuři (Lemuriformes)
Čeleďlemurovití denní (Lemuridae)
RodHapalemur
Binomické jméno
Hapalemur aureus
Meier, Albignac, Peyriéras, Rumpler & Wright, 1987
Rozšíření lemura zlatého (červeně)
Rozšíření lemura zlatého (červeně)
Rozšíření lemura zlatého (červeně)
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Lemur zlatý (Hapalemur aureus) je druh lemura patřící do čeledi lemurovití denní (Lemuridae) a rodu Hapalemur. Poprvé byl spatřen v roce 1985 a dva roky později popsán. Dle Mezinárodního svazu ochrany přírody patří mezi kriticky ohrožené druhy.

Výskyt[editovat | editovat zdroj]

Lemur zlatý je endemickým druhem ostrova Madagaskar, obývá především jeho jihovýchodní část.[2] Žije v nadmořských výškách od 600 do 1 400 m n. m.[3] K životu dává přednost vlhkým lesům a bažinám s bambusovými porosty, který tvoří důležitou část jeho potravy.

Popis[editovat | editovat zdroj]

Lemur zlatý dosahuje velikosti kočky, měří na délku zhruba 26 až 45 cm a hmotnost se odhaduje na 1 až 2,5 kg.[4] Samci a samice jsou si navzájem podobní, u tohoto druhu není vyvinut zřetelný pohlavní dimorfismus, ačkoli samice mají obvykle zadní partie šedivější. Srst je na zádech oranžová, na břiše žlutá, zlatých odstínů dosahuje obočí, krk a tváře, obličej je černý.[5] Svým zbarvením se druh odlišuje od svých ostatních příbuzných. Uši jsou malé a čenich krátký. Zuby mají až na stoličky vroubkovaný okraj; jedná se o adaptaci na stravu složenou z bambusu. Celkový zubní vzorec je I 2/2, C 1/1, PM 3/3 a 3/3 M = 36.[6]

Chování[editovat | editovat zdroj]

Lemuři zlatí žijí v malých rodinných skupinách o 2–6 jedincích tvořených samcem, samicí a jejich potomky. Druh je aktivní přes den a za soumraku, někdy též v noci. Jedna skupina si zabírá území až 80 ha, lemur zlatý však není teritoriální.[6] Denně urazí vzdálenost o něco méně než 400 m. Pohybuje se skákáním, na rovných plochách rovněž kvadrupédní chůzí.[7] Dobu bdělosti tráví především sháněním potravy. Tu tvoří především madagaskarské bambusy, převážně druh Cephalostachium madagascariensis, ale i zástupci druhů Cephalostachyum viguieri nebo Arundinaria ambositrensis. Přiživuje se rovněž houbami nebo ovocem. Bambus konzumovaný lemurem zlatým obsahuje vysoké množství kyanidů. Poloopice denně zkonzumuje až ½ kg toxické potravy, obsahující dvanáctinásobnou dávku kyanidu, co by zabila ostatní savce.[4] Strávení takové potravy trvá až dvacet hodin. Způsob, jakým se lemuři vyhýbají otravě, však není znám.[6]

Rozmnožování[editovat | editovat zdroj]

Lemur zlatý je monogamním druhem. Rozmnožování probíhá jednou ročně v červenci až srpnu, v tuto dobu se samcům zvětšuje objem varlat. Zhruba po 138 dnech březosti (v listopadu až prosinci během období dešťů) samice porodí obvykle jedno mládě. Mláďata jsou prvních 10–14 dní ukrytá v hnízdě v husté vegetaci. Samice odcházejí od mláďat shánět potravu na dobu okolo 200 minut. Odstav od mateřského mléka nastane v 6–8 měsících života mláďat, nezávislá se stávají ve třech letech. Průměrná délka života není známa.[6]

Ohrožení[editovat | editovat zdroj]

Dle Mezinárodního svazu ochrany přírody je lemur zlatý hodnocen jako kriticky ohrožený druh a zapsán je rovněž na přílohu I Úmluvy o mezinárodním obchodu s ohroženými druhy volně žijících živočichů a rostlin. Na světě přežívá dle průměru méně než 250 chovných dospělců a populace klesá. Nebezpečí představuje především ztráta přirozeného prostředí způsobená žďářením tropických lesů a těžbou bambusu, lokálně představuje hrozbu taktéž lov. Výskyt druhu byl potvrzen ve dvou národních parcích (Národní park Ranomafana a Národní park Miaronony), ochrana bambusových porostů by měla představovat prioritní ochranné opatření.[3]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Červený seznam IUCN 2022.2. 9. prosince 2022. Dostupné online. [cit. 2023-01-02]
  2. HARCOURT, Caroline; THORNBACK, Jane. Lemurs of Madagascar and the Comoros: The IUCN Red Data Book. [s.l.]: Mezinárodní svaz ochrany přírody, 1990. 240 s. Dostupné online. ISBN 2880329574. 
  3. a b Hapalemur aureus (Golden Bamboo Lemur, Golden Lemur). www.iucnredlist.org [online]. [cit. 2016-06-20]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2012-11-14. 
  4. a b 187. Golden Bamboo Lemur. EDGE of Existence [online]. [cit. 2016-06-20]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2012-03-26. 
  5. Golden bamboo lemur videos, photos and facts - Hapalemur aureus. ARKive [online]. [cit. 2016-06-20]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2016-06-28. (anglicky) 
  6. a b c d KOWALSKY, Dana. Hapalemur aureus (golden bamboo lemur). Animal Diversity Web [online]. [cit. 2016-06-20]. Dostupné online. 
  7. Animal Info - Golden Bamboo Lemur. www.animalinfo.org [online]. [cit. 2016-06-20]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]