Lejla Mammadbejová

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Lejla Mammadbejová
Narození17. září 1909
Baku
Úmrtí4. července 1989 (ve věku 79 let)
Baku
Místo pohřbeníČestná alej
Povolánípilotka a vojačka
OceněníŘád čestného odznaku (1936)
medaile Za vynikající práci (1946)
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Lejla Mammadbejová, rozená Zejnalová (1909, Baku, Ázerbájdžán1989, tamtéž) byla první ázerbájdžánská pilotka, a zároveň tak první letkyně na Kavkazu a Jihozápadní Asii.

Život[editovat | editovat zdroj]

Lejla se narodila v umělecky založené rodině. Věnovala se hře na klavír a tar. Ve 14 letech se vdala za Bahrama Mammadbejova, který se později stal ředitelem banky v Baku.

Lejla začala navštěvovat aeroklub v Baku, poprvé letěla v roce 1931.[1] Poté pokračovala ve studiu na letecké škole v Moskvě. Dne 17. března 1934 se po seskoku z letounu Polikarpov Po-2 na letiště Tušino stala druhou parašutistkou v Sovětském svazu (první byla Nina Kameneva).[1]

Pracovala pak dál jako pilotka a instruktorka v aeroklubu v Baku. Nebylo jí povoleno účastnit se bojů 2. světové války, protože v té době vychovávala čtyři děti[1] (celkem jich měla šest). I během válečných let, kdy byl klub v Baku uzavřen, vedla dál své kurzy, kterými prošly stovky bojových pilotů a asi čtyři tisíce výsadkářů. Dva z jejích studentů byli později oceněni jako Hrdinové Sovětského svazu. Svůj poslední let uskutečnila v roce 1949. Dále pak působila jako místopředsedkyně místního výboru DOSAAF (Dobrovolné společnosti pro spolupráci s armádou, letectvem a námořnictvem).

Dva z jejích synů se stali bojovými piloty, nejstarší syn Firudin se účastnil již 2. světové války, nejmladší syn Khanlar války o Náhorní Karabach.

Lejla Mammadbejová na poštovní známce z roku 2009

Život Lejly Mammadbejové se stal ve 30. letech předlohou několika literárních děl a filmu Ismat. V roce 1995 o ní byl natočen dokument s názvem Leyla.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Leyla Mammadbeyova na anglické Wikipedii.

  1. a b c DIDAVARI, Rovshan. Leyla Mammadbeyova - The East's first female flyer. visions.az [online]. 3-4/2011. Dostupné online. (anglicky) 


Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]