Legie (námořní loď)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Legie (námořní loď)
Základní údaje
Typpro přepravu kusového nákladu
MajitelLegiobanka, Pateras
Domovský přístavPraha
Zahájení stavby1919
Spuštěna na vodu1920
Uvedena do služby1920
Osudpotopena německou ponorkou 9. března 1942
Cena45 219 763 francouzských franků
Technická data
Prostornost5735 BRT
Délka122 m
Šířka16,7 m
Ponor7,54 m
Pohonparní stroj
3750 k
Palivouhlí
Posádka35

Legie byla československá civilní námořní transportní loď, první námořní plavidlo pod československou vlajkou. Byla postavena roku 1920Japonsku, v loděnicích Učida v Jokohamě, a zakoupena československým Ministerstvem národní obrany, částečně z prostředků Legiobanky, především aby pod velením kapitána Josefa Holuba dopravila na 1000 legionářů z Vladivostoku do Evropy. Roku 1933 byla prodána řecké rejdařské firmě a během druhé světové války byla pak 9. března 1942[1] potopena německou ponorkou v Atlantském oceánu.

Historie lodě[editovat | editovat zdroj]

Loď určenou pro přepravu kusového materiálu vyrobili v loděnicích Učida v japonském přístavu Jokohama a byla pokřtěna názvem Taikai Maru. Poháněna byla parním strojem. Pod japonskou vlajkou absolvovala jedinou plavbu.

Legie[editovat | editovat zdroj]

Roku 1920 zakoupil v Kóbe loď z pověření Ministerstvem národní obrany ČSR a ředitele Banky československých legií Františka Šípa Josef Holub,[2] námořní kapitán, za částku 45 219 763 francouzských franků (cca 40 milionů Kčs). Její název byl změněn na Legie a stala se tak první námořní lodí pod československou vlajkou. Kapitánem se stal Holub, jeho prvním důstojníkem byl Václav Voseček, spolu s Holubem někdejší člen rakousko-uherského loďstva. Následně pod Holubovým velením odplula do Vladivostoku, aby kde byl Václavem Girsou, V. Houskou a Vladimírem Hurbanem dokončován evakuační plán jednotek do vlasti námořní cestou. Vojska československých legií byla po uzavření separátního míru Ruska s mocnostmi Spolku pro návrat do vlasti nucena podstoupit tzv. Sibiřskou anabázi a vrátit se do posléze vzniknuvšího Československa přes Vladivostok a následně mořskou cestou kolem Asie do Evropy. Legionáři byli již dříve zásobováni dodávkami materiálu vypravenými z Terstu na palubách japonskými plavidly Šunko Maru a Liverpool Maru.

Ve Vladivostoku nalodila jeden z posledních transportů, přibližně tisíc legionářů, a po zásobovacích zastávkách v přístavech Karatsu, Singapuru a Colombu, a proplutí Suezským průplavem dorazila koncem října 1920 do Terstu. Roku 1921 Holub odešel z československého loďstva a velení lodi se ujal Václav Woseček, jedním z jeho důstojníků se stal Jan Hakl, akademický malíř a pozdější kapitán. Loď následně sloužila jako plavidlo Československého obchodního loďstva, později provozována společně s rejdařstvím HAPAG v Hamburku. Jako kadeti na lodi sloužili Bedřich Stožický, Jakub Frey, Bohumil Klos a Klement Benda, z nichž někteří působili u Československého obchodního loďstva i v dalších desetiletích jako námořní důstojníci.

První dálkové vyšetření[editovat | editovat zdroj]

Během plavby roku 1930 zachytila Legie pod Haklovým velením volání z amerického parníku City of Klint, které informovalo o pacientovi s neznámou chorobou. Lodní lékař MUDr. Ivan Roubal byl schopen pacienta prostřednictvím telegrafního spojení vyšetřit, čímž uskutečnil vůbec první vyšetření na dálku. Tento čin vstoupil do námořní historie a je společně s dalšími podobnými činy zmíněn ve vestibulu Střediska pro poskytování pomoci na moři v Římě.

Prodej a potopení[editovat | editovat zdroj]

S nástupem Velké hospodářské krize bylo upuštěno od aktivit československého námořního obchodu a loď byla roku 1933 prodána řecké rejdařské firmě Pateras a přejmenována na Lily.

Loď se během druhé světové války zapojila do zásobovacích konvojů Spojenců. Dne 9. března 1942 byla při cestě z Belfastu do Halifaxu v Quebecu zasažena torpédem německé ponorky U 587. Loď se potopila během šesti minut, z 32 členné posádky zahynuli tři muži. Trosečníky zachránila 13. března kanadská korveta HMCS Sackville.[3]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. KOVÁŘ, Petr. Legie (loď). Vojsko.net [online]. [cit. 2021-02-11]. Dostupné online. 
  2. Holub, Josef : H. Valka.cz [online]. [cit. 2022-05-20]. Dostupné online. 
  3. Lily - Greek Steam merchant [online]. uboat.net [cit. 2021-02-11]. Dostupné online. 

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • Legionářský směr. ČsOL, prosinec 2020, čís. Speciál: Transporty z Ruska, s. 96–97. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]