Leeds United FC

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z Leeds United F.C.)
Leeds United FC
NázevLeeds United Football Club
Přezdívka„The Whites, United, The Peacocks“
ZeměSpojené království Anglie (Spojené království)
MěstoLeeds
Založen1919
AsociaceAnglie Football Association
Domácí dres
Venkovní dres
Alternativní
SoutěžPremier League
2022/2319. místo (sestup)
StadionElland Road, Leeds
Souřadnice
Kapacita37 890 diváků
Vedení
VlastníkUSA Denise DeBartolo York
PředsedaItálie Andrea Radrizzani
TrenérNěmecko Daniel Farke
Oficiální webová stránka
Největší úspěchy
Ligové tituly3× mistr Anglie
Domácí trofejeFA Cup
EFL Cup
Community Shield
Mezinárodní trofejeVeletržní pohár
EFL Championship 2023/2024
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Přehled medailí
Pohár mistrů evropských zemí
Stříbrná medaile 1974/1975 Leeds United AFC
Veletržní pohár
Stříbrná medaile 1966/1967 Leeds United AFC
Zlatá medaile 1967/1968 Leeds United AFC
Zlatá medaile 1970/1971 Leeds United AFC
Pohár vítězů pohárů
Stříbrná medaile 1972/1973 Leeds United AFC
First Division / Premier League
Stříbrná medaile 1964/1965 Leeds United AFC
Stříbrná medaile 1965/1966 Leeds United AFC
Zlatá medaile 1968/1969 Leeds United AFC
Stříbrná medaile 1969/1970 Leeds United AFC
Stříbrná medaile 1970/1971 Leeds United AFC
Stříbrná medaile 1971/1972 Leeds United AFC
Bronzová medaile 1972/1973 Leeds United AFC
Zlatá medaile 1973/1974 Leeds United AFC
Zlatá medaile 1991/1992 Leeds United AFC
Bronzová medaile 1999/2000 Leeds United AFC

Leeds United FC (celým názvem: Leeds United Football Club) je anglický fotbalový klub, který sídlí ve městě Leeds v metropolitním hrabství West Yorkshire. Ve městě byl jako první založen v roce 1904 klub Leeds City FC, který zanikl v roce 1919. Ve stejném roce byl založen Leeds United a o rok později přešel na profesionalismus. Od sezóny 2023/24 působí v EFL Championship.

Stadion Elland Road má kapacitu téměř 40 tisíc míst. Zajímavostí je, že východní tribuna má nejdelší klenutou střechu v Evropě (52 metrů). Přímo na stadionu je cela předběžného zadržení a pod hřištěm v hloubce 70 stop je studna umožňující kropení hřiště.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Leeds City[editovat | editovat zdroj]

Fotbal se v Leedsu objevoval již od roku 1877. První profesionální klub byl ale založen z vůle obyvatel města až v roce 1904 pod názvem Leeds City FC. Jenže klub neměl kde hrát. To vyřešily problémy místního ragbyového týmu, který krachoval. Leeds City se tak přesunuli na jeho stadión pod názvem Elland Road. O rok později byl přijat do Football League. První utkání v rámci Division Two odehrál klub na hřišti Bradfordu, kterému podlehl 0:1. V premiérové sezóně Leeds City skončil na šestém místě, o rok později na desátém. Za klub hrál útočník Billy McLeod, který přišel z Lincoln City.

Po roce 1910 se dostal klub do tíživé finanční situace. Do klubu přišel nový manažer Herbert Chapman. Klub vytáhl po 6. místě těsně pod hranici postupu, poté ale skončil na 15. místě. Klubem otřásly informace o uplácení hráčů hostujících týmů během války. Celá situace vyústila aukcí, na které byl celý majetek klubu rozprodán včetně hráčského kádru. Výsledky týmu zdědilo Port Vale.

Založení Leeds United[editovat | editovat zdroj]

Několik hodin po aukci se několik příznivců sešlo a byl založen nový klub – Leeds United AFC. Klub se objevil v Midland League, kde hrála dříve rezerva City. Na stadiónu Elland Road se přesunuli hráči Yorkshire Amateurs a ti se poté nabídli, zda by se nemohli spojit s United. Manažerem se stal bývalý hráč City Dick Ray. Vedení klubu dokázalo získat potřebné peníze na provoz klubu. Poté umístilo do novin inzeráty o hledání nových hráčů.

Vše sledoval i vlastník 20 mil vzdáleného Huddersfieldu Town Hilton Crowthe. A protože tento klub neholdoval oblibě místních, tak Crowthea napadlo, že celý klub přesune do Leedsu. Dokonce k tomu získal souhlas hráčů. Místní obyvatelé však byli výrazně proti tomu. Vedení Football League proto rozhodlo, že město Huddersfield musí zaplatit 25 000 liber Croetheovi nebo ať odsouhlasí přesun na Elland Road. Tyto peníze se městu sice nepodařilo získat, ale zvedly se návštěvy, a tak měl Crowthe smůlu.

Crowthe poté půjčil Leeds United 35 000 liber, které mu měli vrátit po postupu do Division One. Přivedl bývalého manažera Barnsley Arthura Fairclougha a Dick Ray se posunul na pozici jeho asistenta.

Vítejte ve Football League[editovat | editovat zdroj]

V roce 1920 byl klub hlasováním přibrán do Football League. V premiérově sezóně v Division Two doplácelo mužstvo především na neproduktivní útok a skončil na 14. místě. Postupnými krůčky se posunoval tabulkou až na první místo v sezóně 1923/24. První pobyt v nejvyšší soutěži nedopadl zrovna nejlépe. Ve třech sezónách skončili na 18., 19. a poté na 21. sestupové pozici. To klub již netrápila malá produktivita nýbrž špatná obrana. Tým vstřelil 69 branek, přesto ale získal pouhých 30 bodů. Podíl na tom měla i změna ofsajdového pravidla, kvůli které padalo všeobecně více branek. Fairclough rezignoval a nahradil ho v té době už bývalý Faircloughův asistent Dick Ray, který si mezitím střihl jednu štaci v Doncasteru za místní Rovers.

Ray okamžitě vedl United opět vstříct postupu a finišovali 2 body za vedoucím Manchesterem City. Pod novým manažerem se United dařilo. Krok za krokem se posunuli přes 13. místo na páté na konci roku 1930. To bylo na dlouhou dobu nejlepší umístění, kterého s Leedsem kdokoliv dosáhl. Byla za tím výborná defenziva, která málem inkasovala nejméně gólů v celé lize. A následoval opět strmý pád dolů. Leeds nasbíral o 15 bodů méně a sešel až 21. sestupové místo. Následoval opět okamžitý návrat a poté se tým na nějakou dobu v první divizi ustálil. Přesto byly často velmi solidní sezóny střídány s těmi skoro katastrofálními. Během sezóny si ve vzpomínce na Leeds City převzali žlutomodré dresy a na čas tak upustili od svých typických bílých dresů. Po osmnáctém místě v roce 1935 vystřídal Dicka Raye Billy Hampson. Leeds se udržel až do začátku 2. světové války a sezóny 1939/40, kdy byl ročník po třech zápasech, ve kterých Leeds nevstřelil jediný gól, přerušen.

Poválečné hledání[editovat | editovat zdroj]

Ačkoliv toho Hampson na Elland Road zase tolik neodtrénoval, vydržel zde dlouhých 12 let. To Leeds na konci roku 1947 končil s fatálním 15 bodový odstupem na záchranu poslední. Vzhledem k tomu, že nejhorší obrana byla doplněna pro změnu nejhorším útokem, to ani nemohlo dopadnout jinak. Na hřištích soupeřů byl Leeds pro smích, uhrál v 21 zápasech jediný bod s předposledním Brentfordem. 18 získanými body držel Leeds dlouholetý rekord, který zlomilo až v roce 1985 Stoke City. Bilanci ze hřišť soupeřů drží rekord dodnes. O tom, že se tento klub nedostane z problémů zadarmo, se naplno přesvědčil dosavadní asistent Willis Edwards a po 18. místě v 2. divizi se zase vracel na svůj původní post.

Mládí vpřed pod tvrdou rukou Majora Buckleyho[editovat | editovat zdroj]

Novým manažerem byl oznámen již 64letý válečný veterán známý svou aplikací armádních manýrů ve fotbalových kruzích přezdívaný svou vojenskou šarží jako Major Frank Buckley. Ačkoliv mnoho hovořilo proti Buckleymu, sklízel i úspěchy. Třeba s Wolverhamptonem Wanderers se zapojil do boje o titul a vytáhl ho do finále FA Cupu. Nyní však přicházel na Elland Road až z 3. divize jako trenér Hull City.

Jeho první sezóna vypadala podobně jako ta předchozí, proměnila se v boj o záchranu ve druhé divizi. Během sezóny se poprvé na hřišti představil Velšan John Charles mnohými označován jako nejvšestrannější hráč, který se kdy narodil v Británii. Jeho doménou byla jak výborná defenzivní práce tak především platil za excelentního kanonýra. Vynikal zejména hrou hlavou, ale i jeho kopací techniku aby leckterý elitní útočník pohledal. Následující sezónu Buckley mnoho postarších hráčů vyměnil za perspektivnější mladíky a vyplatilo se to, Leeds finišoval na páté pozici a v šestém kole FA Cupu. Do týmu Leeds poprvé nakoukla budoucí legenda anglické kopané 15letý Jack Charlton. V sezóně 1950/51 působilo v týmu již jen sedm hráčů z předminulé sezóny a Leeds skončil znovu pátý.

Roku 1952 zakončoval sezónu Leeds na šestém místě a brzy 70letý Buckley začínal být netrpělivý, toužil po postupu. Práce jeho a dalších skautů sice přinášela ovoce, ale hráči nenaplňovali potenciál tak rychle, jak bylo očekáváno. Během sezóny 1952/53 Buckley poprvé vyzkoušel Charlese na postu hrotového útočníka a bohatě se mu to vyplatilo, vsítil 27 branek ve 29 zápasech. Jenže tak vznikla díra v obraně, kterou měl zaplnit mladičký Jack Charlton. Ten ačkoliv nezklamal, na obránce Charlese zapomenout nenechal a United končili desátí. Frank Buckley rezignoval, odešel dva roky do důchodu trénovat třetiligový Walsall.

Zlatá éra (1965-1980)[editovat | editovat zdroj]

V tomto období zaznamenal klub největší úspěchy: 2 tituly mistra, 2× triumf a finále ve Veletržním poháru, finále a semifinále Poháru mistrů, finále Poháru vítězů pohárů. Tým byl po Barceloně druhým nejúspěšnějším v historii Veletržního poháru a v zápase o věčné držení tohoto poháru s ní prohrál.

Oporami byli Jack Charlton či Billy Bremner.

Od 80. let po současnost[editovat | editovat zdroj]

Třetí titul přišel v roce 1992.

Druhé nejúspěšnější období v evropských pohárech přišlo okolo roku 2000, kdy se tým dostal do semifinále Poháru UEFA (ve čtvrtfinále přešel přes pražskou Slavii) a do semifinále Ligy mistrů.

Za Leeds nastupovali hráči jako Paul Robinson, Rio Ferdinand, Harry Kewell nebo Robbie Keane.

V roce 2004 klub sestoupil z nejvyšší ligy a v sezoně 2019/20 dokázal vybojovat postup zpět do 1. ligy.

Historické názvy[editovat | editovat zdroj]

Zdroj: [1]

  • 1919Leeds United AFC (Leeds United Association Football Club)
  • 2007Leeds United FC (Leeds United Football Club)

Získané trofeje[editovat | editovat zdroj]

Vyhrané domácí soutěže[editovat | editovat zdroj]

Vyhrané mezinárodní soutěže[editovat | editovat zdroj]

Soupisky[editovat | editovat zdroj]

K 21. srpnu 2022[2]

Číslo Pozice Hráč
1 Francie B Illan Meslier
2 Anglie O Luke Ayling (zástupce kapitána)
3 Dominikánská republika O Junior Firpo
4 Anglie Z Adam Forshaw
5 Německo O Robin Koch
6 Skotsko O Liam Cooper (kapitán)
7 USA Z Brenden Aaronson
8 Španělsko Z Marc Roca
9 Anglie Ú Patrick Bamford
10 Nizozemsko Ú Crysencio Summerville
11 Anglie Ú Jack Harrison
12 USA Z Tyler Adams
13 Norsko B Kristoffer Klaesson
14 Španělsko O Diego Llorente
Číslo Pozice Hráč
15 Severní Irsko O Stuart Dallas
18 Anglie Z Darko Gyabi
19 Španělsko Ú Rodrigo
21 Nizozemsko O Pascal Struijk
22 Španělsko B Joel Robles
23 Kolumbie Ú Luis Sinisterra
25 Dánsko O Rasmus Kristensen
29 Itálie Ú Wilfried Gnonto
30 Anglie Ú Joe Gelhardt
33 Norsko O Leo Fuhr Hjelde
37 Anglie O Cody Drameh
42 Anglie Ú Sam Greenwood
43 Polsko Z Mateusz Klich

Hráči na hostování[editovat | editovat zdroj]

Číslo Pozice Hráč
Anglie O Charlie Cresswell (na hostování v Millwallu do konce sezóny 2022/23)
Anglie Z Jamie Shackleton (na hostování v Millwallu do konce sezóny 2022/23)
Polsko Z Mateusz Bogusz (na hostování v Španělsko UD Ibiza do konce sezóny 2022/23)
Angola Ú Hélder Costa (na hostování v Saúdská Arábie Al Ittihadu do konce sezóny 2022/23)
Číslo Pozice Hráč
Wales Ú Tyler Roberts (na hostování v Queens Park Rangers do konce sezóny 2022/23)
Wales Ú Daniel James (na hostování v Fulhamu do konce sezóny 2022/23)
Anglie Ú Ian Poveda (na hostování v Blackpoolu do konce sezóny 2022/23)

Umístění v jednotlivých sezonách[editovat | editovat zdroj]

Stručný přehled

Zdroj: [1]

Jednotlivé ročníky

Zdroj: [1]

Legenda: Z - zápasy, V - výhry, R - remízy, P - porážky, VG - vstřelené góly, OG - obdržené góly, +/- - rozdíl skóre, B - body, červené podbarvení - sestup, zelené podbarvení - postup, fialové podbarvení - reorganizace, změna skupiny či soutěže

Anglie Anglie (1919 – )
Sezóny Liga Úroveň Z V R P VG OG +/- B Pozice
1919/20 Midland Football League 34 11 9 14 56 56 0 31 12.
1920/21 Second Division 2 42 14 10 18 40 45 -5 38 14.
1921/22 Second Division 2 42 16 13 13 48 38 +10 45 8.
1922/23 Second Division 2 42 18 11 13 43 36 +7 47 7.
1923/24 Second Division 2 42 21 12 9 61 35 +26 54 1.
1924/25 First Division 1 42 11 12 19 46 59 -13 34 18.
1925/26 First Division 1 42 14 8 20 64 76 -12 36 19.
1926/27 First Division 1 42 11 8 23 69 88 -19 30 21.
1927/28 Second Division 2 42 25 7 10 98 49 +49 57 2.
1928/29 First Division 1 42 16 9 17 71 84 -13 41 13.
1929/30 First Division 1 42 20 6 16 79 63 +16 46 5.
1930/31 First Division 1 42 12 7 23 68 81 -13 31 21.
1931/32 Second Division 2 42 22 10 10 78 54 +24 54 2.
1932/33 First Division 1 42 15 14 13 59 62 -3 44 8.
1933/34 First Division 1 42 17 8 17 75 66 +9 42 9.
1934/35 First Division 1 42 13 12 17 75 92 -17 38 18.
1935/36 First Division 1 42 15 11 16 66 64 +2 41 11.
1936/37 First Division 1 42 15 4 23 60 80 -20 34 19.
1937/38 First Division 1 42 14 15 13 64 69 -5 43 9.
1938/39 First Division 1 42 16 9 17 59 67 -8 41 13.
V letech 1939 až 1945 se nehrála žádná pravidelná soutěž.
1946/47 First Division 1 42 6 6 30 45 90 -45 18 22.
1947/48 Second Division 2 42 14 8 20 62 72 -10 36 18.
1948/49 Second Division 2 42 12 13 17 55 63 -8 37 15.
1949/50 Second Division 2 42 17 13 12 54 45 +9 47 5.
1950/51 Second Division 2 42 20 8 14 63 55 +8 48 5.
1951/52 Second Division 2 42 18 11 13 59 57 +2 47 6.
1952/53 Second Division 2 42 14 15 13 71 63 +8 43 10.
1953/54 Second Division 2 42 15 13 14 89 81 +8 43 10.
1954/55 Second Division 2 42 23 7 12 70 53 +17 53 4.
1955/56 Second Division 2 42 23 6 13 80 60 +20 52 2.
1956/57 First Division 1 42 15 14 13 72 63 +9 44 8.
1957/58 First Division 1 42 14 9 19 51 63 -12 37 17.
1958/59 First Division 1 42 15 9 18 57 74 -17 39 15.
1959/60 First Division 1 42 12 10 20 65 92 -27 34 21.
1960/61 Second Division 2 42 14 10 18 75 83 -8 38 14.
1961/62 Second Division 2 42 12 12 18 50 61 -11 36 19.
1962/63 Second Division 2 42 19 10 13 79 53 +26 48 5.
1963/64 Second Division 2 42 24 15 3 71 34 +37 63 1.
1964/65 First Division 1 42 26 9 7 83 52 +31 61 2.
1965/66 First Division 1 42 23 9 10 79 38 +41 55 2.
1966/67 First Division 1 42 22 11 9 62 42 +20 55 4.
1967/68 First Division 1 42 22 9 11 71 41 +30 53 4.
1968/69 First Division 1 42 27 13 2 66 26 +40 67 1.
1969/70 First Division 1 42 21 15 6 84 49 +35 57 2.
1970/71 First Division 1 42 27 10 5 72 30 +42 64 2.
1971/72 First Division 1 42 24 9 9 73 31 +42 57 2.
1972/73 First Division 1 42 21 11 10 71 45 +26 53 3.
1973/74 First Division 1 42 24 14 4 66 31 +35 62 1.
1974/75 First Division 1 42 16 13 13 57 49 +8 45 9.
1975/76 First Division 1 42 21 9 12 65 46 +19 51 5.
1976/77 First Division 1 42 15 12 15 48 51 -3 42 10.
1977/78 First Division 1 42 18 10 14 63 53 +10 46 9.
1978/79 First Division 1 42 18 14 10 70 52 +18 50 5.
1979/80 First Division 1 42 13 14 15 46 50 -4 40 11.
1980/81 First Division 1 42 17 10 15 39 47 -8 44 9.
1981/82 First Division 1 42 10 12 20 39 61 -22 42 20.
1982/83 Second Division 2 42 13 21 8 51 46 +5 60 8.
1983/84 Second Division 2 42 16 12 14 55 56 -1 60 10.
1984/85 Second Division 2 42 19 12 11 66 43 +23 69 7.
1985/86 Second Division 2 42 15 8 19 56 72 -16 53 14.
1986/87 Second Division 2 42 19 11 12 58 44 +14 68 4.
1987/88 Second Division 2 44 19 12 13 61 51 +10 69 7.
1988/89 Second Division 2 46 17 16 13 59 50 +9 67 10.
1989/90 Second Division 2 46 24 13 9 79 52 +27 85 1.
1990/91 First Division 1 38 19 7 12 65 47 +18 64 4.
1991/92 First Division 1 42 22 16 4 74 37 +37 82 1.
1992/93 Premier League 1 42 12 15 15 57 62 -5 51 17.
1993/94 Premier League 1 42 18 16 8 65 39 +26 70 5.
1994/95 Premier League 1 42 20 13 9 59 38 +21 73 5.
1995/96 Premier League 1 38 12 7 19 40 57 -17 43 13.
1996/97 Premier League 1 38 11 13 14 28 38 -10 46 11.
1997/98 Premier League 1 38 17 8 13 57 46 +11 59 5.
1998/99 Premier League 1 38 18 13 7 62 34 +28 67 4.
1999/00 Premier League 1 38 21 6 11 58 43 +15 69 3.
2000/01 Premier League 1 38 20 8 10 64 43 +21 68 4.
2001/02 Premier League 1 38 18 12 8 53 37 +16 66 5.
2002/03 Premier League 1 38 14 5 19 58 57 +1 47 15.
2003/04 Premier League 1 38 8 9 21 40 79 -39 33 19.
2004/05 The Championship 2 46 14 18 14 49 52 -3 60 14.
2005/06 The Championship 2 46 21 15 10 57 38 +19 78 5.
2006/07 The Championship 2 46 13 7 26 46 72 -26 36 24.
2007/08 League One 3 46 27 10 9 72 38 +34 76 5.
2008/09 League One 3 46 26 6 14 77 49 +28 84 4.
2009/10 League One 3 46 25 11 10 77 44 +33 86 2.
2010/11 The Championship 2 46 19 15 12 81 70 +11 72 7.
2011/12 The Championship 2 46 17 10 19 65 68 -3 61 14.
2012/13 The Championship 2 46 17 10 19 57 66 -9 61 13.
2013/14 The Championship 2 46 16 9 21 59 67 -8 57 15.
2014/15 The Championship 2 46 15 11 20 50 61 -11 56 15.
2015/16 The Championship 2 46 14 17 15 50 59 -9 59 13.
2016/17 EFL Championship 2 46 22 9 15 61 47 +14 75 7.
2017/18 EFL Championship 2 46 17 9 20 59 64 -5 60 13.
2018/19 EFL Championship 2 46 25 8 13 73 50 +23 83 3.
2019/20 EFL Championship 2 46 28 9 9 77 35 +42 93 1.
2020/21 Premier League 1 38 18 5 15 62 54 +8 59 9.
2021/22 Premier League 1 38 9 11 18 42 79 -37 38 17.
2022/23 Premier League 1 38 7 10 21 48 78 -30 31 19.

Účast v evropských pohárech[editovat | editovat zdroj]

Ročník Soutěž Kolo Klub Doma Venku Celkem
1965/66 Veletržní pohár 1. kolo Itálie Torino FC 2:1 0:0 2:1
2. kolo Východní Německo 1. FC Lokomotive Leipzig 0:0 2:1 2:1
3. kolo Valencia CF 1:1 1:0 2:1
Čtvrtfinále Maďarsko Újpest FC 4:1 1:1 5:2
Semifinále Real Zaragoza 2:1 0:1 2:2
1966/67 Veletržní pohár 2. kolo Nizozemsko AFC Door Wilskracht Sterk 5:1 3:1 8:2
3. kolo Valencia CF 1:1 2:0 3:1
Čtvrtfinále Itálie Bologna FC 1909 1:0 0:1 1:1
Semifinále Skotsko Kilmarnock FC 4:2 0:0 4:2
Finále Jugoslávie NK Dinamo Zagreb 0:0 0:2 0:2
1967/68 Veletržní pohár 1. kolo Lucembursko CA Spora Luxembourg 7:0 9:0 16:0
2. kolo Jugoslávie FK Partizan 1:1 2:1 3:2
3. kolo Skotsko Hibernian FC 1:0 1:1 2:1
Čtvrtfinále Skotsko Rangers FC 2:0 0:0 2:0
Semifinále Skotsko Dundee FC 1:0 1:1 2:1
Finále Maďarsko Ferencvárosi TC 1:0 0:0 1:0
1968/69 Veletržní pohár 1. kolo Belgie Standard Liège 3:2 0:0 3:2
2. kolo Itálie SSC Napoli 2:0 0:2 2:2
3. kolo Západní Německo Hannover 96 5:1 2:1 7:2
Čtvrtfinále Maďarsko Újpest FC 0:1 0:2 0:3
1969/70 Pohár mistrů evropských zemí 1. kolo Norsko FK Lyn 10:0 6:0 16:0
2. kolo Maďarsko Ferencvárosi TC 3:0 3:0 6:0
Čtvrtfinále Belgie Standard Liège 1:0 1:0 2:0
Semifinále Skotsko Celtic FC 0:1 1:2 1:3
1970/71 Veletržní pohár 1. kolo Norsko Sarpsborg FK 5:0 1:0 6:0
2. kolo Východní Německo Dynamo Dresden 1:0 1:2 2:2
3. kolo Československo AC Sparta Praha 6:0 3:2 9:2
Čtvrtfinále Portugalsko Vitória FC 2:1 1:1 3:2
Semifinále Anglie Liverpool FC 0:0 1:0 1:0
Finále Itálie Juventus FC 1:1 2:2 3:3
Superfinále FC Barcelona 1:2
1971/72 Pohár UEFA 1. kolo Belgie Lierse SK 2:0 0:4 2:4
1972/73 Pohár mistrů evropských zemí 1. kolo Turecko Ankaragücü 1:0 1:1 2:1
2. kolo Východní Německo FC Carl Zeiss Jena 1:1 0:0 1:1
Čtvrtfinále FC Rapid București 5:0 3:1 8:1
Semifinále Jugoslávie HNK Hajduk Split 1:0 0:0 1:0
Finále Itálie AC Milan 0:1
1973/74 Pohár UEFA 1. kolo Norsko Strømsgodset IF 6:1 1:1 7:2
2. kolo Skotsko Hibernian FC 0:0 0:0 0:0
3. kolo Portugalsko Vitória FC 1:0 1:3 2:3
1974/75 Pohár mistrů evropských zemí 1. kolo Švýcarsko FC Zürich 4:1 1:2 5:3
2. kolo Maďarsko Újpest FC 3:0 2:1 5:1
Čtvrtfinále Belgie RSC Anderlecht 3:0 1:0 4:0
Semifinále FC Barcelona 2:1 1:0 3:1
Finále Západní Německo FC Bayern Mnichov 0:2
1979/80 Pohár UEFA 1. kolo Malta Valletta FC 3:0 4:0 7:0
2. kolo FC Universitatea Craiova 0:2 0:2 0:4
1992/93 Liga mistrů UEFA 1. kolo Německo VfB Stuttgart 4:1 0:3 4:4
2. kolo Skotsko Rangers FC 1:2 1:2 2:4
1995/96 Pohár UEFA 1. kolo Francie AS Monaco FC 0:1 3:0 3:1
2. kolo Nizozemsko PSV Eindhoven 3:5 0:3 3:8
1998/99 Pohár UEFA 1. kolo Portugalsko CS Marítimo 1:0 0:1 1:1
2. kolo Itálie AS Roma 0:0 0:1 0:1
1999/00 Pohár UEFA 1. kolo FK Partizan 1:0 3:1 4:1
2. kolo Rusko FK Lokomotiv Moskva 4:1 3:0 7:1
3. kolo Rusko FK Spartak Moskva 1:0 1:2 2:2
4. kolo Itálie AS Roma 1:0 0:0 1:0
Čtvrtfinále Česko SK Slavia Praha 3:0 1:2 4:2
Semifinále Turecko Galatasaray SK 2:2 0:2 2:4
2000/01 Liga mistrů UEFA 3. předkolo Německo TSV 1860 München 2:1 1:0 3:1
Základní skupina H Španělsko FC Barcelona 1:1 0:4 2. místo
Itálie AC Milan 1:0 1:1
Turecko Beşiktaş JK 6:0 0:0
Osmifinálová skupina D Španělsko Real Madrid CF 0:2 2:3 2. místo
Itálie SS Lazio 3:3 1:0
Belgie RSC Anderlecht 2:1 4:1
Čtvrtfinále Španělsko Deportivo de La Coruña 3:0 0:2 3:2
Semifinále Španělsko Valencia CF 0:0 0:3 0:3
2001/02 Pohár UEFA 1. kolo Portugalsko CS Marítimo 3:0 0:1 3:1
2. kolo Francie Troyes AC 4:2 2:3 6:5
3. kolo Švýcarsko Grasshopper Club Zürich 2:2 2:1 4:3
4. kolo Nizozemsko PSV Eindhoven 0:1 0:0 0:1
2002/03 Pohár UEFA 1. kolo Ukrajina FK Metalurh Zaporižžja 1:0 1:1 2:1
2. kolo Izrael Hapoel Tel Aviv FC 1:0 4:1 5:1
3. kolo Španělsko Málaga CF 1:2 0:0 1:2

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byly použity překlady textů z článků Leeds United F.C. na anglické Wikipedii a History of Leeds United F.C. na anglické Wikipedii.

  1. a b c "LEEDS UNITED" [online]. fchd.info [cit. 2015-07-14]. Dostupné online. (anglicky) 
  2. First team [online]. Leeds United F.C., 5 October 2020. Dostupné online. (anglicky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]