Ledovec Rongbuk

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Ledovec Rongbuk

Map
Typúdolní ledovec
LokaceHimálaj, jižní Tibet
Délka17,5 km
Šířka0,85 km
Nejvyšší bod6600 m n. m.
Nejnižší bod5200 m n. m.
Statusustupující
Souřadnice
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Ledovec Rongbuk se nachází v Himálaji, v jižním Tibetu. Hlavní ledovec Rongbuk vzniká tak, že se stékají dva velké boční (přítokové) ledovce, ledovec Východní Rongbuk a Západní Rongbuk. Stéká na sever a vytváří údolí Rongbuk, ležící severně od Mount Everestu. Slavný klášter Rongbuk se nachází na severním konci údolí Rongbuk. Mount Everest je zdrojem ledovce Rongbuk a východního ledovce Rongbuk. Spolu s ledovci Khumbu a Kangšung je jedním ze tří ledovců, které stékají z Mount Everestu.

Objev[editovat | editovat zdroj]

Anglický horolezec George Mallory jako první prozkoumal hlavní údolí Rongbuk a jeho ledovec při hledání možných cest na vrchol Mount Everestu během první průzkumné britské expedice na Everest v roce 1921.

Na stejné expedici Oliver Wheeler nejprve prozkoumal ledovec Východní Rongbuk. Na základě svého průzkumu pod průsmykem Lhakpa La si 3. srpna 1921 uvědomil, že údolí Východní Rongbuk poskytuje klíč k použitelné cestě na vrchol Everestu.[1] O několik týdnů později skupina složená z George Malloryho, Guye Bullocka a Olivera Wheelera prozkoumala čelo údolí přes průsmyk Lhakpa La (6 849 m) a stali se prvními lidmi, kteří se dostali na severní sedlo Everestu a vkročili na svahy této hory.[2][3]

Umístění[editovat | editovat zdroj]

Ledovec Rongbuk a Mount Everest jak jsou vidět z Mezinárodní vesmírné stanice.
Ledovec Rongbuk a Mount Everest jak jsou vidět z Mezinárodní vesmírné stanice.

Cesta na Mount Everest[editovat | editovat zdroj]

Horolezecké expedice, které se pokoušejí zdolat Mount Everest normální cestou z Tibetu, používají tento ledovec k dosažení předsunutého základního tábora na horním konci ledovce Východní Rongbuk. Odtud se horolezecké výpravy pokoušejí zdolat Everest přes severním sedlo a severovýchodním hřebenem.[4]

Životní prostředí[editovat | editovat zdroj]

Od roku 2007 zaznamenává americký horolezec a filmař David Breashears rychlý ústup ledovce Rongbuk v důsledku globálního oteplování. Společnost Breashears šla ve šlépějích Malloryho expedice z roku 1921 a odhalila významnou ztrátu ledové hmoty napříč ledovci Východní, Hlavní i Východní Rongbuk. Ve spolupráci s Asia Society a MediaStorm jejich společnost GlacierWorks[5] zpřístupnila fotografie online. Za 80 let se Rongbuk zmenšil o více než 90 výškových metrů přes celý ledovec, přibližně o výšku Sochy Svobody.

Galerie obrázků[editovat | editovat zdroj]

Přehled[editovat | editovat zdroj]

Ledovec Východní Rongbuk

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Rongbuk Glacier na anglické Wikipedii.

  1. Wade Davis - Into the silence, Vintage Books, London, 2012.
  2. ERIC SIMONSON, Jochen Hemmleb, and Larry Johnson. Outside Online Archives [online]. OutsideOnline.com [cit. 2009-04-30]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2009-01-08. 
  3. Expedition to rewrite Everest history. BBC News. 1999-03-24. Dostupné online [cit. 2009-04-30]. 
  4. NOVA Online – Everest – Climb North – East Rongbuk Glacier [online]. www.pbs.org [cit. 2009-04-30]. Dostupné online. 
  5. GlacierWorks [online]. [cit. 2018-04-19]. Dostupné online. 

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]