Lebeda zahradní

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Jak číst taxoboxLebeda zahradní
alternativní popis obrázku chybí
Lebeda zahradní červenofialová (Atriplex hortensis var. rubra)
Vědecká klasifikace
Říšerostliny (Plantae)
Podříšecévnaté rostliny (Tracheobionta)
Odděleníkrytosemenné (Magnoliophyta)
Třídavyšší dvouděložné (Rosopsida)
Řádhvozdíkotvaré (Caryophyllales)
Čeleďlaskavcovité (Amaranthaceae)[1]
Rodlebeda (Atriplex)
Binomické jméno
Atriplex hortensis
L., 1753
Variety vyskytující se v ČR
  • lebeda zahradní pravá (A. h. var. hortensis)
  • lebeda zahradní červenofialová (A. h. var. rubra)
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Zobrazení lebedy zahradní

Lebeda zahradní (Atriplex hortensis) je jednoletá, rychle rostoucí, statná bylina. Je to druh rodu lebeda, který je v České republice považován za archeofyt a bývá pěstován jako kuchyňská i okrasná rostlina a občas zplaňuje do volné přírody.

Pochází nejspíš z jihovýchodní oblastí evropského Ruska, odkud se v minulosti dostala do mírného podnebného pásu Evropy, Asie, Ameriky i Austrálie. Nejvíce je rozšířena v Jižní a Střední Evropě; v České republice ale není pro příbuznost se známými plevelnými lebedami příliš oblíbena.

Ekologie[editovat | editovat zdroj]

Lebeda zahradní pravděpodobně pochází z lebedy lesklé a mají mnoho společného. Je schopna vyrůstat v široké paletě půd, preferuje vlhká a světlá stanoviště dobře zásobená živinami. Dostatek světla, vláhy a živin je předpokladem pro její rychlý růst a tvorbu listů. Rostliny nejsou mrazu odolné. Suché a horké počasí urychluje tvorbu květů.

Význam[editovat | editovat zdroj]

Jako dávno zkulturněná rostlina byla hojně pěstována již ve starověkém Řecku a Římě. Byla převážně používána jako salát nebo se z ní vařily polévky či omáčky, později byla nahrazena špenátem, který má dužnatější listy. Lebeda zahradní má hojnost vitaminu C a vyšší nutriční hodnotu, navíc obsahuje minimum lidskému organismu škodlivé kyseliny šťavelové.

Používá se také jako okrasná rostlina v záhonech smíšených vyšších letniček nebo trvalek, obvykle se spolehlivě sama vysemení a příští rok na záhoně i po okolí spolehlivě znovu vyrůstá.

Taxonomie[editovat | editovat zdroj]

Během dlouhé doby pěstování lebedy zahradní byly vyšlechtěny dvě barevně odlišné variety:

  • var. hortensis – listy jsou zelené nebo žlutozelené
  • var. rubra – listy jsou červené nebo fialové, obsahují barvivo antokyan které se při vaření vyloučí do vody.

Popis[editovat | editovat zdroj]

Mohutná, jednoletá, jednodomá rostlina až dva metry vysoká, která má vzpřímenou a rozvětvenou lodyhu, často ve spodní části červenofialově zbarvenou a vyrůstající z hluboko sahajícího kořene. Listy má střídavé, dlouhé 5 až 25 a široké 3 až 18 cm, směrem vzhůru se zmenšující, jsou řapíkaté a oboustranně pomoučené. Čepele spodních a středních listů jsou trojúhelníkovité až vejčité či srdčité, nepravidelně plytce zubaté a na vrcholu špičaté, u horních listů jsou kopinaté.

Květy bez listenů jsou nejčastěji jednopohlavné, mají zelenou barvu a jejich smíšená klubkovitá květenství vytvářejí axiální nebo terminální laty. Samčí květy s pětičetným okvětím zelené barvy mají pět tyčinek. Samičí květy s listenci a s pestíkem bývají dvojí, buď také mají pětičetné okvětí nebo jsou bezobalné. Květy bez okvětí po opylení vztyčí oba oválné listence a ty se zdánlivě spojí a vytvoří nad vznikajícím plodem krovky. Květy s okvětím bývají někdy i oboupohlavné.

Květy se v závislosti na podnebí otvírají od června do srpna, opylovány jsou nejčastěji větrem. Samičí květy vytvářejí dvojí semena: květy s okvětím mají čočkovité nažky tmavohnědé až černohnědé a velké asi 2 mm, květy bez okvětí s krovkami mají ploché nažky světlehnědé a velké asi 4 mm.

Rozmnožování[editovat | editovat zdroj]

Lebeda zahradní se rozšiřuje pouze semeny, kterých vytváří veliká množství. Nažky mají nestejně dlouhou dobu dormance, světlé nažky kratší a tmavší delší. Dobře klíčí pokud jsou v malé hloubce pod povrchem, klíčivost si podržují po dobu několika let. Ploidie druhu je 2n = 18.

Pěstování[editovat | editovat zdroj]

Pro kuchyňské použití se doporučuje vysévat semena od března do srpna po etapách s odstupem 30 dnů. Během růstu je nutná pravidelná zálivka, ne však přemokření. Zhruba za dva měsíce po výsevu lze sklízet prvé listy, nejkvalitnější listy bývají do výšky 50 cm rostliny. Starší rostliny tvoří menší a tužší listy, kvetoucí rostliny mají listy nahořklé, letní výsevy často vybíhají do květu.[2][3][4][5][6][7]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. BioLib.cz – Atriplex hortensis (lebeda zahradní) [online]. BioLib.cz [cit. 2020-07-06]. Dostupné online. 
  2. PEKÁRKOVÁ, Eva. Nejnovejší směry ve šlechtění zelenin. S. 260–261. Živa [online]. Academia, Středisko společných činností AV ČR, v. v. i., Praha, 06/2006 [cit. 26.10.2011]. Čís. 6, s. 260–261. Dostupné online. ISSN 0044-4812. 
  3. MIŽÍK, Peter. BOTANY.cz: Lebeda zahradní [online]. O. s. Přírodovědná společnost, BOTANY.cz, rev. 23.08.2009 [cit. 2011-10-26]. Dostupné online. (slovensky) 
  4. WELSH, Stanley L. Flora of North America: Atriplex hortensis [online]. Missouri Botanical Garden, St. Louis, MO & Harvard University Herbaria, Cambridge, MA, USA [cit. 2011-10-26]. Dostupné online. (anglicky) 
  5. Finland Nature and Species: Atriplex hortensis [online]. Luonto Porti Nature Gate, Helsinki, FI [cit. 2011-10-26]. Dostupné online. (anglicky) 
  6. Crop Index: Atriplex hortensis [online]. Purdue University, West Lafayette, IN, USA, rev. 29.12.1997 [cit. 2011-10-26]. Dostupné online. (anglicky) 
  7. CHRISTMAN, Steve. Plant Encyclopedia: Atriplex hortensis [online]. Floridata.com, Tallahassee, FL, USA, rev. 21.03.2003 [cit. 2011-10-26]. Dostupné online. (anglicky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]