Lands of Lore III

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Lands of Lore III
VývojářWestwood Studios
VydavatelElectronic Arts
DesignéřiJeff Steven Fillhaber
Jesse Clemit
SkladatelFrank Klepacki
Herní sérieLands of Lore
PlatformaMicrosoft Windows
Datum vydání1999
Žánrakční RPG
Herní módsingleplayer
KlasifikaceESRB 13 a více
Posloupnost
Lands of Lore II: Guardians of Destiny
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Lands of Lore III je akční RPG videohra s prvky adventury americké vývojářské firmy Westwood Studios z roku 1999 pro platformu Microsoft Windows.

Vydání zrealizovala firma Electronic Arts na CD-ROM. Hra využívala vylepšený 3D engine z minulého dílu v kombinaci s 2D sprity.[1]

Lands of Lore III je také poslední díl třídílné videoherní série Lands of Lore. Předchůdcem je hra Lands of Lore II: Guardians of Destiny z roku 1997.[2]

Příběh[editovat | editovat zdroj]

Hlavní hrdina, 16letý Copper LeGré, napůl člověk a napůl drak a nevlastní syn Erica, bratra krále Richarda, je svědkem vyvraždění své rodiny hroznými démony, kteří vypadají jako nemrtví psi stažení z kůže. On sám přitom přijde o svou duši. Zdá se, že zůstaly otevřeny portály mezi dimenzemi. Copper musí získat zpět svou duši a projít Gladstone a dalších pět dimenzí, aby nalezl jednotlivé kusy zrcadla, což umožní uzavřít trhliny v prostoru a zachránit Gladstone.[1]

Popis herního světa[editovat | editovat zdroj]

Lands of Lore III graficky vychází z předchozího dílu, po herním světě se tedy lze pohybovat volně v 3D prostoru. Ani zde není družina několika postav (jako u prvního dílu), ale jen jeden hlavní hrdina: Copper LeGré. Zásadní rozdíl je v tom, že je zde možnost vstoupit do některé ze čtyř gild (nebo i do všech) a tam vylepšovat své atributy. Každá gilda disponuje pomocníkem, který pak hráče doprovází (max. jeden, i když jste členem více gild) a pomáhá hlavnímu hrdinovi při plnění úkolů. Tato postavička je do velké míry nezávislá, ačkoli ji lze omezeně ovládat.

Seznam gild[1]
  • pro bojovníky - pomocníkem je železný golem Lig, který je sice pomalý, ale silný v boji a vyzná se v nepřátelích a jejich slabinách. Umí najít potravu.
  • pro mágy - pomocníkem je víla Griselda, ovládá útočná kouzla a zná spoustu předmětů.
  • pro kleriky - pomocníkem je víla Goldie, která umí léčit a při boji sesílat ochranná kouzla. Umí hledat předměty a kouzlit světlo.
  • pro zloděje - jediná tajná. Pomocníkem je Syrrus, není příliš vhodný pro boj, umí ukrást předmět v obchodě nebo ho najít v divočině.

Souboje probíhají opět v reálném čase, oproti minulému dílu přibyla možnost více využívat myš (rozhlížet se s ní i nahoru a dolů apod.). Magie doznala změn, kouzel je více. Již jsou zde opět obchody, kde lze platit penězi a také je nutné pro přežití jíst. Novinkou je také deník, kde se automaticky zapisují nejen questy, ale také např. seznam příšer (bestiář), seznam předmětů i s jejich účinky či vlastnostmi atd.

Seznam herních lokací (světů)[1]
  • hrad Gladstone a okolí
  • zamrzlý svět obývaný dvouhlavými šavlozubými tygry, jehož dominantou je Bílá věž s amazonkami
  • vulkanický ostrov s jeskyněmi obývaný draky a elementály
  • podzemí se starým viktoriánským domem, přebývají zde duchové, příšery a démoni
  • mimozemská planeta s technologickou rasou
  • poušť na Zemi, otrávená tiberiem a zničená jadernou válkou mezi znepřátelenými stranami GNI a NOD (prostředí her Command & Conquer)

Oficiální příručka[editovat | editovat zdroj]

V roce 1999 vydalo nakladatelství Stuare v češtině oficiální příručku Lands of Lore III. Obsahovala podrobný návod ke hře, detailní mapy, kompletní informace o všech zbraních a kouzlech, různé herní taktiky a mnoho rad a tipů.[3]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b c d ERBEN, Lukáš. Recenze Lands of Lore III. Game Star. Duben 1999, s. 30–33. 
  2. Lands of Lore III na MobyGames (anglicky)
  3. Lands of Lore III. Překlad Robert Blanda. [s.l.]: Stuare, 1999. 188 s. (Oficiální příručka strategie). ISBN 80-238-4074-6. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]