Zemský okres Eichsfeld

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z Landkreis Eichsfeld)
Zemský okres Eichsfeld
Landkreis Eichsfeld
Mohučský zámek v Heiligenstadt
Mohučský zámek v Heiligenstadt
Zemský okres Eichsfeld – znak
znak
Zemský okres Eichsfeld – vlajka
vlajka
Geografie
Poloha na mapě Durynska
Poloha na mapě Durynska
Hlavní městoHeilbad Heiligenstadt
Souřadnice
Rozloha943,07 km²
Časové pásmoUTC+01:00 (standardní čas)
UTC+02:00 (letní čas)
Geodata (OSM)OSM, WMF
Obyvatelstvo
Počet obyvatel101 033 (31.12.2016)
Hustota zalidnění107,1 obyv./km²
Správa regionu
StátNěmeckoNěmecko Německo
Nadřazený celekDurynsko
Druh celkuZemský okres
Zemský radaWerner Henning(CDU)
SídloFriedensplatz 8, 37308 Heilbad Heiligenstadt
Mezinárodní identifikace
Označení vozidelEIC, HIG, WBS
Oficiální webwww.kreis-eic.de
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Zemský okres Eichsfeld (německy Landkreis Eichsfeld) je německý zemský okres ležící v Durynsku, který leží na části historického regionu Eichsfeld. V rámci spolkové země sousedí s okresy Nordhausen, Kyffhäuser a Unstrur-Hainich, dále s okresem Werra-Meißner v Hesensku a okresem Göttingen v Dolním Sasku.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Ve středověku byl historický region Eichsfeld, který byl větší než současný zemský okres, majetkem Mohučského kurfiřtství (Kurfürstentum Mainz).

Eichsfeld byl jediný region Durynska, ve kterém nebyla přijata protestantská reformace, a to především zásluhou arcibiskupů mohučských.

V roce 1801 byly duchovní státy zrušeny a oblast připadla Pruskému království, jen aby ji opět ztratilo v napoleonských válkách. Během Vídeňského kongresu v roce 1815, vzneslo nárok na Eichsfeld nejenom Prusko, ale také Hannoverské království(Königreich Hannover). Region byl nakonec rozdělen mezi oba státy. I když v roce 1866 Prusko anektovalo Hannover, tato hranice zůstala hranicí dvou pruských provincií a později dokonce mezi Západním a Východním Německem. Do dnešní doby tvoří hranici mezi Durynskem a Dolním Saskem.

Dnešní zemský okres byl vytvořen v roce 1994 spojením dvou bývalých okresů Worbis a Heiligenstadt.

Geografie[editovat | editovat zdroj]

Zemský okres Eichsfeld je pojmenován podle historického regionu, který se v této oblasti dříve rozkládal. Jedná se o hornatou, venkovskou oblast, která sousedí na severu s pohořím Harz. Jde také o geografický střed Německa. V oblasti pramení řeky Leine a Unstruta (Unstrut).

Nejčastěji se objevují dvě teorie vysvětlující původ jména. Tou pravděpodobnější je, že je jméno odvozeno od slova (Eichenfeld), což znamená "dubové pole". Méně populární teorie tvrdí, že jde o odvozeninu od slova (Eisfeld), což se dá volně přeložit jako "ledové pole".

Znak[editovat | editovat zdroj]

Znak zemského okresu Eichsfeld znázorňuje Braniborského orla společně s Mohučským kolem, které bylo znakem mohučských biskupů. Tento znak získal Eichsfeld krátce poté, co region v roce 1801 připadl Prusku. Od roku 1816 nebyl znak používám a byl znovu zaveden až v roce 1945. Ani tentokrát však nebyl používám dlouho, jen do roku 1952. Poslední změnou bylo opětovné zavedení znaku po sloučení a vytvoření novodobého zemského okresu v roce 1994.

Města a obce[editovat | editovat zdroj]

Města:

  1. Dingelstädt
  2. Heilbad Heiligenstadt
  3. Leinefelde-Worbis

Obce:

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byly použity překlady textů z článků Landkreis Eichsfeld na německé Wikipedii a Eichsfeld (district) na anglické Wikipedii.


Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]