Lamelové čerpadlo

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Model lamelového čerpadla

Rotační lamelová čerpadla jsou vyráběna jako regulační i neregulační čerpadla.

Lamely (lišty) jsou uloženy suvně v radiálních drážkách rotoru, který je poháněn elektromotorem a při otáčení sledují válcovou dutinu statoru. Boční víka statoru těsní čela rotoru i lopatek. Stator je radiálně přestavitelný vůči ose rotoru od kladné výstřednosti (+e) přes nulovou do záporné (-e). Při stejném smyslu otáček se prvním hrdlem olej nasává a druhým vytlačuje. Průtok se mění os výstředností od maxima do nuly. Při záporné excentricitě dojde k obrácení toku čerpaného oleje, hrdlo výtlačné se stává sacím, a naopak.[1]

Regulační čerpadla jsou radiálně nevyvážená, a proto jsou vhodná pouze do tlaku 3 MPa. Používají se v bagrech, lodích a v mechanizaci důlního zařízení. Větší použití mají lehčí neregulační vyvážená lamelová čerpadla (e=0). Tato čerpadla dávají tlak do 14 MPa a mají účinnost až 0,9. Vyžadují velkou čistotu oleje, používají se v hydraulických obvodech automobilů, letadel, obráběcích strojů apod.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. VAŠÍŘ, Jan. Lamelové čerpadlo. Olomouc, 2015 [cit. 2018-01-04]. 29 s. . Střední průmyslová škola strojnická Olomouc. Vedoucí práce Jiří Šimáček. Dostupné online.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]