Laka

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Verze k tisku již není podporovaná a může obsahovat chyby s vykreslováním. Aktualizujte si prosím záložky ve svém prohlížeči a použijte prosím zabudovanou funkci prohlížeče pro tisknutí.
Tento článek je o jezeře na Šumavě. O řece v Rusku pojednává článek Laka (řeka).
Laka
Poloha
SvětadílEvropa
StátČeskoČesko Česko
KrajPlzeňský
OkresKlatovy
ObecPrášily
KatastryHůrka u Železné Rudy
Laka
Laka
Zeměpisné souřadnice
Rozměry
Rozloha2,53 ha
Délka0,35 km
Šířka0,076 km
Objem40 000 m³
Max. hloubka3,9 m
Ostatní
Typledovcový
Nadm. výška1086 m n. m.
Odtok vodyJezerní potok
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Laka zvané též Mlaka nebo Pleso (něm. Lakkasee) je jezero na Šumavě v České republice. Rozlohou 2,53 ha je nejmenším a nejmělčím šumavským ledovcovým jezerem na české straně hranice. Nadmořská výška je 1086 m. Jezero je hluboké maximálně 3,9 m, objem vody se odhaduje na 40 000 .

Pobřeží

Nachází se pod horou Plesná (jinak též Debrník). Leží v širokém, mělkém a k severovýchodu exponovaném rulovém karu. Vyznačuje se tichou lesní samotou a je obdélníkového tvaru. Jezerní pánev s velmi jednoduchým reliéfem dna pozvolna zarůstá.

Vodní režim

Do jezera přitékají dva malé potoky. Voda z jezera odtéká Jezerním potokem do Křemelné.

Flóra a fauna

Dno jezera je rašelinové. Po hladině plavou ostrůvky organogenního původu s vegetací většinou zastoupenou rašeliníkem, suchopýrem, ostřicí, borůvčím a brusiním. V roce 2020 se do jezera po 50 letech vrátili přirozenou cestou pstruzi.[1] Na mělčinách se nacházejí kolonie nálevníka lahvenky velké.[1]

Historie

Jezero Laka

Patrně poprvé bylo toto jezero zakresleno na Kreybichově mapě Prácheňského kraje z roku 1831, ovšem jako bezejmenné. V roce 1837 bylo zaměřeno a nazváno Laka See. Na jednom ostrůvku stával kdysi dřevěný kříž na památku prý zde utonulé dcery z blízkého dvora. Ovšem ostrůvek již neexistuje. Hráz jezera byla dvakrát ve 20. století zvýšena a v ní upravena propusť pro vypouštění vody při plavení dřeva.

Přístup

Pleso je přístupné pěšky a na kole po celý rok.

Reference

  1. a b Do šumavského jezera Laka se vrátili pstruzi. Po 50 letech
  2. Turistická trasa :Laka z Nové Hůrky. www.vyletnik.cz [online]. [cit. 2020-11-10]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2020-11-16. 
  3. a b Turistika, Výlet do okolí Železná Ruda - jezero Laka
  4. a b Turistická trasa :Laka z Prášil. www.vyletnik.cz [online]. [cit. 2020-11-10]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2020-11-11. 
  5. Cyklotrasa č. 2113 Železná Ruda - Prášily

Literatura

Externí odkazy