Ladomirka

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Ladomirka
Zamrzlá Ladomirka ve Svidníku těsně před soutokem s Ondavou
Zamrzlá Ladomirka ve Svidníku těsně před soutokem s Ondavou
Základní informace
Délka toku21 km
SvětadílEvropa
Pramen
Ústí
Protéká
SlovenskoSlovensko Slovensko (Prešovský)
Úmoří, povodí
Atlantský oceán, Černé moře, Dunaj, Tisa, Bodrog, Ondava
Geodata
OpenStreetMapOSM, WMF
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Ladomirka je říčka na severovýchodním Slovensku, v okrese SvidníkPrešovském kraji. Je to levostranný přítok Ondavy s délkou 21 kilometrů.

Pramen[editovat | editovat zdroj]

Pramení v severozápadní části Laborecké vrchoviny ve Svidnickém sedle přímo pod Dukelským průsmykem v nadmořské výšce 455 metrů na území CHKO Východní Karpaty.

Popis toku[editovat | editovat zdroj]

Nejprve teče na jih přes obec Vyšný Komárnik, kde přibírá krátký levostranný přítok z Doliny, pokračuje územím Vojenského přírodního muzea na Dukle, přibírá přítok z Dlhonce zleva a protéká obcí Nižný Komárnik. Za ní přibírá první významný přítok, levostrannou Šivarnou a napájí malou vodní nádrž.

Dále protéká přes Krajnou Poľanu, zde zleva přibírá Bodružalík a na krátkém úseku teče západním směrem. Zprava přibírá Hluboký potok, vstupuje do Ondavské vrchoviny a stáčí se na jihozápad. Protéká okrajem obce Hunkovce, zprava přibírá Hrišov potok (292,0 m n. m.), následně vytváří větší ostrůvek a rozšiřuje své koryto.

Zleva potom přibírá přítok protékající obcí Krajné Čierno, z téže strany poté přítok ze Zemianské doliny a protéká okrajem obce Ladomirová. Nejprve přibírá zleva přítok od Pacutové a za obcí opět zleva Vagrinčík, který se do Ladomirky vlévá dvěma rameny a následně vytváří větší ostrov.

Na krátkém úseku zase teče na západ, vytváří několik meandrů a další větší ostrůvek. Zprava přibírá nejvýznamnější přítok Kapišovku a stáčí se na jihozápad. Protéká územím města Svidník a jižně od jeho centra ústí do Ondavy.

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Okolní vodní toky[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Ladomirka na slovenské Wikipedii.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]