Ladislav Špidla

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Ladislav Špidla
Narození4. listopadu 1911
Ostrožské Předměstí Rakousko-UherskoRakousko-Uhersko Rakousko-Uhersko
Úmrtí7. května 1942
Koncentrační tábor Mauthausen
Německá říšeNěmecká říše Německá říše
Příčina úmrtípopraven zastřelením
Národnostčeská
Vzdělánívyučený elektrotechnik
Povolánívoják
RodičeArnošt Špidla, Rosalie Hrubanová
Příbuznísourozenci Arnošt Špidla, Ludmila Homolová, František Špidla
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Chybí svobodný obrázek.

Ladislav Špidla (4. listopadu 1911 Ostrožské Předměstí7. května 1942 koncentrační tábor Mauthausen) byl československý voják a odbojář z období druhé světové války popravený nacisty.

Život[editovat | editovat zdroj]

Ladislav Špidla se narodil 4. listopadu 1911 v rodině Arnošta a Rosalie Špidlových v Ostrožském Předměstí, části Uherského Ostrohu. Vychodil měšťanskou školu a vyučil se elektrotechnikem. Dne 24. dubna 1930 nastoupil základní vojenskou službu. Poté se stal vojákem z povolání a příslušníkem Ženijního pluku 6. Po rozpuštění československé armády po německé okupaci v březnu 1939 přešel do protektorátního Vládního vojska. Sloužil v Bučovicích v hodnosti strážmistra. Ani příslušnost k ozbrojené složce podřízené okupační moci mu nezabránila přidat se k protinacistickému odboji, společně se svým bratrem Arnoštem. Konkrétně podporoval příslušníky sovětského výsadku S/1. Za to byl 24. listopadu 1941 zatčen gestapem a uvězněn v Kounicových kolejích. Dne 22. prosince 1941 byl stanným soudem odsouzen k trestu smrti, který byl vykonán v koncentračním táboře Mauthausen 7. května 1942. S bratrem Arnoštem byli zastřeleni v časovém rozpětí dvou minut.

Rodina[editovat | editovat zdroj]

Otec Arnošt Špidla (1881–1936) pracoval jako vrchní topič v cukrovaru Uherský Ostroh. Bratr Arnošt trpěl tuberkulózou kolene, přesto však téměř dokončil medicínské studium. Kromě bratra Arnošta měl ještě sestru Ludmilu a bratra Františka.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]