Labsko-vltavská niva

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Labsko-vltavská niva
Soutok Labe s laterálním kanálem u Mělníka
Soutok Labe s laterálním kanálem u Mělníka

Rozloha98,4 km²

Nadřazená jednotkaMělnická kotlina
Sousední
jednotky
Všetatská pahorkatina
Staroboleslavská rovina
Vojkovická rovina
Lužecká rovina
Kostelecká rovina
Čelákovická pahorkatina
Kojetická pahorkatina
Čakovická tabule
Středolabská niva
Sadská rovina
Milovická tabule
Dolnooharská tabule
Pražská plošina

SvětadílEvropa
StátČeskoČesko Česko
Map
Horninysedimenty
PovodíVltavaLabe
Souřadnice
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Labsko-vltavská niva je geomorfologický okrsek v osové části Mělnické kotliny, ležící v okresech Mělník, Praha-východ a Nymburk ve Středočeském kraji.

Poloha a sídla[editovat | editovat zdroj]

Vltava v Kralupech n.V.
Labská niva u Neratovic

Úzký pás okrsku se nachází jednak podél řeky Labe mezi obcí Dolní Beřkovice na severozápadě a městem Lysou nad Labem na jihovýchodě, jednak podél řeky Vltavy od labského soutoku u okresního města Mělník k městu Kralupy nad Vltavou na jihozápadě. Při hranicích nivy či uvnitř ní leží města Neratovice, Kostelec nad Labem, Brandýs nad Labem-Stará Boleslav a Čelákovice.[1]

Geomorfologické členění[editovat | editovat zdroj]

Okrsek Labsko-vltavská niva (dle značení Jaromíra Demka VIB–3C–4) náleží do celku Středolabská tabule a podcelku Mělnická kotlina.

Podrobnější členění Balatky a Kalvody[2] okrsek Labsko-vltavská niva nezná, uvádí pouze 3 jiné okrsky Mělnické kotliny (Lužecká kotlina, Staroboleslavská kotlina a Všetatská pahorkatina).

Niva prochází mezi dalšími okrsky Středolabské tabule: Všetatská pahorkatina, Staroboleslavská rovina, Vojkovická rovina, Lužecká rovina, Kostelecká rovina, Čelákovická pahorkatina, Kojetická pahorkatina, Čakovická tabule, Středolabská niva, Sadská rovina a Milovická tabule. Dále sousedí s celky Dolnooharská tabule na severozápadě a Pražská plošina na jihozápadě.[3]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Labsko-vltavská niva na Mapy.cz
  2. BALATKA, Břetislav; KALVODA, Jan. Geomorfologické členění reliéfu Čech. Praha: Kartografie Praha, 2006. ISBN 80-7011-913-6. 
  3. DEMEK, Jaromír; MACKOVČIN, Peter, a kolektiv. Zeměpisný lexikon ČR: Hory a nížiny. 2. vyd. Brno: AOPK ČR, 2006. 582 s. ISBN 80-86064-99-9. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]