La Niña

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Anomálie povrchové teploty oceánů v listopadu 2007, které ukazují situaci v případě jevu La Niña

La Niña je oceánský a atmosférický jev, který je chladnějším protějškem jevu El Niño, jako součást širšího klimatického modelu El Niño – Jižní oscilace (ENSO). Název La Niña pochází ze španělštiny a znamená „holčička“, analogicky k názvu El Niño, který znamená „chlapeček“. V minulosti se jevu také říkalo anti-El Niño[1] nebo El Viejo – „stařec“.[2]

Během období La Niña bývá povrchová teplota moře ve východní rovníkové části středního Tichého oceánu nižší než obvykle o 3 až 5 °C. Výskyt jevu La Niña přetrvává nejméně pět měsíců. Má rozsáhlý vliv na počasí na celém světě, zejména v Severní Americe, a dokonce ovlivňuje období hurikánů v Atlantiku a Tichém oceánu, kdy se v důsledku nízkého střihu větru a vyšším teplotám povrchu moře vyskytuje více tropických cyklón v Atlantické pánvi, zatímco v Tichém oceánu se tropická cyklogeneze snižuje.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku La Niña na anglické Wikipedii.

  1. US DEPARTMENT OF COMMERCE, National Oceanic and Atmospheric Administration. What are El Nino and La Nina?. oceanservice.noaa.gov [online]. [cit. 2021-06-21]. Dostupné online. (EN-US) 
  2. El Nino Theme Page - A comprehensive Resource. www.pmel.noaa.gov [online]. [cit. 2021-06-21]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]