La Chapelle (stanice metra v Paříži)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
La Chapelle
StátFrancie
MěstoPaříž
Vznik7. října 1902
Linky2
Externí odkazy
Souřadnice sídla
Map
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Pohled na stanici

La Chapelle je nadzemní stanice pařížského metra na lince 2 na hranicích 10. a 18. obvodu v Paříži. Nachází se na viaduktu, který vede po Boulevardu de la Chapelle. Ze stanice je možný přestup na linky RER.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Stanice byla otevřena 31. ledna 1903 při prodloužení linky ze stanice Anvers do Alexandre Dumas (tehdy pod názvem Bagnolet).

Od roku 1993 je stanice spojena dlouhou podzemní přestupní chodbou se Severním nádražím, kde je možné přestoupit na linky RER B a D, případně na další linky metra.

V roce 2004 stanice sloužila v televizní reklamní kampani na podporu projektu pořádání letních olympijských her v roce 2012 v Paříži.

Název[editovat | editovat zdroj]

Jméno stanice je odvozeno od názvu Boulevardu de la Chapelle. La Chapelle (česky kaple) byla vesnice, která ležela mezi vesnicemi Montmartre a Belleville a byla připojena k Paříži v roce 1860. Za svůj název vděčí kapli zasvěcená sv. Jenovéfě.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku La Chapelle (métro de Paris) na francouzské Wikipedii.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]

← směr Porte Dauphine Metro v PařížiLinka 2 směr Nation
Barbès – Rochechouart La Chapelle Stalingrad

Porte DauphineVictor HugoCharles de Gaulle – ÉtoileTernesCourcellesMonceauVilliersRomePlace de ClichyBlanchePigalleAnversBarbès – RochechouartLa ChapelleStalingradJaurèsColonel FabienBellevilleCouronnesMénilmontantPère LachaisePhilippe AugusteAlexandre DumasAvronNation