Vera C. Rubin Observatory

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z LSST)
Vera C. Rubin Observatory
Pojmenován poVera Rubin
OrganizaceLarge Synoptic Survey Telescope Corporation
MístoElqui Province
OblastCerro Pachón
StátChile
Souřadnice
Nadmořská výška2 672,8 m n. m.
Průměr8,4 m
Webová stránkahttps://rubinobservatory.org/
CommonsVera C. Rubin Observatory
Map
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Schéma LSST

Vera C. Rubin Observatory, dříve Large Synoptic Survey Telescope (LSST, česky Velký celooblohový dalekohled) je připravovaný největší dalekohled na světě schopný pořídit celooblohovou přehlídku. Bude mít hlavní zrcadlo o průměru 8,4 m a do plného provozu by měl být uveden v roce 2024.

Projekt[editovat | editovat zdroj]

Jedná se o dalekohled o průměru 8,4 m, který se staví se na hoře El Peñón v Chile, nedaleko od dalších mezinárodních observatoří Gemini South a SOAR. Tvoří jej soustava tří zrcadel schopná zachytit prostřednictvím CCD kamery obraz oblohy. Podle plánů má pořízení jednoho snímku trvat 15 sekund a za dalších 5 sekund má být kamera i dalekohled připraveny na další snímek.

CCD kamera[editovat | editovat zdroj]

Tato kamera, která byla dokončena v roce 2019, má průměr 64 cm, rozlišení 3 Gpixely (miliardy pixelů) a bude chlazená (i s vyčítací elektronikou) na teplotu −100 °C. Skládá se z 21 bloků CCD polí, které mohou pracovat buď samostatně, nebo synchronizovaně. Při druhé variantě pokryje snímek na obloze pole 8,5 čtverečních stupňů.[1]

Uvedení do provozu[editovat | editovat zdroj]

Podle plánů z roku 2014 (v roce 2018 stále uváděných) by měl být poprvé vyzkoušen (tzv. první světlo) v roce 2020 a do provozu uveden v roce 2023.[2]

Údaje z roku 2022 uvádějí první světlo v prosinci 2023; datum uvedení do provozu pak v roce 2024.

Vědecké cíle a prostředky[editovat | editovat zdroj]

Podle existujících plánů tato kamera během jediného dne vyprodukuje okolo 30 TB dat, což je asi 100× více, než dosavadní největší přehlídkový dalekohled VISTA. Využívat jej bude hned několik mezinárodních týmů, jejichž členové se podílejí i na přípravě celého projektu. Za deset let plánované činnosti posbírá dostatek dat na vytvoření „filmu vesmíru“, který plánuje zpřístupnit společnost Google v podobě 3D mapy nám známého kosmu.

Objemnost a kvalita dat zároveň vyžaduje inovativní přístup k jejich vyhodnocování a uskladnění, přičemž řešení tohoto problému nebylo jednoduché. V průběhu svého fungování pořídí záběr každé části oblohy až 400×. Financování projektu je zajištěno z velké části americkými prostředky, část bude hrazena ze soukromých zdrojů. Cílem projektu je mimo jiné zkoumání menších těles sluneční soustavy, proměření blízkých galaxií, zjišťování dalších údajů o temné hmotě a temné energii.

Na projektu se mimo jiné podílí i vědečtí pracovníci z Fyzikálního ústavu AV ČR.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. ONDŘICH, David. Novinky z astronomie. Astropis. 2019, roč. XXVI, čís. 4, s. 38. ISSN 1211-0485. 
  2. https://www.lsst.org/about/camera/focalplane

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]