Lérinské ostrovy

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Lérinské ostrovy
Geografie
Souřadnice
Rozloha2,5 km²
Časové pásmoUTC+01:00 (standardní čas)
UTC+02:00 (letní čas)
Geodata (OSM)OSM, WMF
Správa regionu
StátFrancieFrancie Francie
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Lérinské ostrovy (Îles de Lérins) je souostroví ve Středozemním moři, které patří k francouzskému departementu Alpes-Maritimes. Ostrovy mají celkovou rozlohu 2,5 km² a žije na nich okolo čtyřiceti stálých obyvatel. Byly osídleny již ve starověku, původními obyvateli byli Ligurové.

Souostroví tvoří dva hlavní ostrovy Île Sainte-Marguerite a Île Saint-Honorat a menší neobydlené ostrovy Îlot Saint-Ferréol a Îlot de la Tradelière. Dá se sem dostat lodí z Cannes, plavba trvá okolo dvaceti minut.[1]

Největší ostrov Île Sainte-Marguerite je známý pevností Fort Royal, kde byl vězněn Muž se železnou maskou a která od roku 1978 slouží jako muzeum.[2] Na ostrově Île Saint-Honorat se nachází klášter cisterciáckého řádu, který založil na počátku pátého století svatý Honoratus.[3] Žil zde teolog Vincenc Lerinský.

Na ostrovech rostou převážně borovice pinie a blahovičníky. Provozuje se zde rybolov a vodní sporty. V okolním moři žije mořan příčnopruhý, kanic písmenkový a kněžík duhový.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Archivovaná kopie. www.provence.xf.cz [online]. [cit. 2020-04-24]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2021-01-23. 
  2. https://www.novinky.cz/vase-zpravy/clanek/na-lerinske-ostrovy-za-zahadou-muze-se-zeleznou-maskou-40196095
  3. Archivovaná kopie. www.azurovy-svet.cz [online]. [cit. 2020-04-24]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2020-07-01. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]