Lávka v Lužci nad Vltavou

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Lávka v Lužci nad Vltavou
Základní údaje
KontinentEvropa
StátČeskoČesko Česko
KrajStředočeský
OkresMělník
MěstoLužec nad Vltavou
Dopravacyklisté, chodci
ŘekaVltava
ProjektantPetr Tej, Jan Mourek, Marek Blank
Náklady na výstavbu60 milionů Kč
Otevřen2020
Souřadnice
Parametry
Materiálocel
Délka212,7 m
Šířka3,2 m
Pilíře1
Max. rozpětí131 m
Mapa
Map
Další data
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Lávka v Lužci nad Vltavou překonává Vltavu a spojuje tak obec Lužec nad Vltavou s vesnicí Bukol v obci Vojkovice. Slouží pěším a cyklistům, příležitostně i integrovanému záchrannému systému, jelikož má nosnost až 3,5 tuny. Prochází po ní cyklotrasa CT 7 a dálková cyklotrasa EuroVelo 7.

Celá stavba vyšla na 60 milionů korun, z 85 procent (46 milionů) ji hradil Státní fond dopravní infrastruktury, obec hradila 14 milionů a Středočeský kraj 4,8 milionů.[1] Za architektonicko-konstrukčním návrhem a projektem stojí architekt a mostní inženýr Petr Tej architekt Marek Blank a mostní inženýr Jan Mourek. Statický návrh a realizační dokumentaci vypracovali mostní inženýři Lukáš Vráblík, Ondřej Matoušek a Petr Harazim ze společnosti Novák & Partner (Valbek).[2][3]

Historie[editovat | editovat zdroj]

Molo u přívozu, který v Lužci nad Vltavou předcházel lávce (2012)

V místě lávky se dříve nacházel přívoz. Funkci lávky předtím provizorně vykonával také parovod Zálezlicemi mezi Zelčínem, kudy také provizorně vedly páteřní cyklotrasy (i přesto, že zde cyklisté museli překonávat schodiště). Parovod byl po jejím otevření pro pěší a cyklisty uzavřen.

Samotný projekt lávky vznikl v roce 2015, k dokončení došlo na konci léta 2020.[2]

Popis[editovat | editovat zdroj]

Rozpětí lávky je 131 metrů, celková délka stavby včetně nájezdových ramp je 212,7 metrů. Lávka široká 3,2 metru je zavěšena na ocelovém nosném pylonu, který má výšku 40 metrů. Její závěsy tvoří uzamčená ocelová pozinkovaná lana. Součástí stavby je i osvětlení.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Lužec nad Vltavou získá novou lávku přes Vltavu pro občany i turisty. Středočeské vodní cesty [online]. [cit. 2021-05-03]. Dostupné online. 
  2. a b Lávka přes Vltavu v Lužci nad Vltavou. Archiweb [online]. [cit. 2021-05-03]. Dostupné online. 
  3. VRÁBLÍK, MATOUŠEK, HARAZIM. Lávka z pohledu projektanta [online]. betontks.cz [cit. 2021-05-05]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2021-06-13. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]