László Nemes

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
László Nemes
Rodné jménoNemes Jeles László
Narození18. února 1977 (47 let)
Budapešť
Alma materTisch School of the Arts
Pařížský institut politických věd
Povolánífilmový režisér, scenárista a režisér
RodičeAndrás Jeles
OceněníZlatý glóbus za nejlepší cizojazyčný film (2016)
Kossuthova cena (2016)
Webová stránkaww35.laszlonemes.com
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Logo Wikicitátů citáty na Wikicitátech
Seznam děl v databázi Národní knihovny
Některá data mohou pocházet z datové položky.

László Nemes, rodným jménem Nemes Jeles László (* 18. února 1977 Budapešť), je maďarský filmový režisér a scenárista. Jeho celovečerní debut Saulův syn (2015) vyhrál Velkou cenu na filmovém festivalu v Cannes, stal se prvním maďarským filmem, který získal Zlatý glóbus za nejlepší cizojazyčný film, a získal také Oscara za nejlepší cizojazyčný film.

Život[editovat | editovat zdroj]

László Nemes se narodil v Budapešti, ale vyrůstal v Paříži; jeho otec je filmový a divadelní režisér András Jeles (* 1945). Studoval historii, mezinárodní vztahy a scenáristiku, pak pracoval jako asistent filmových režisérů ve Francii i v Maďarsku, dva roky např. pracoval s Bélou Tarrem během jeho natáčení Muže z Londýna.[1] Poté natočil svůj první krátký film Türelem (2007) a studoval režii v New Yorku.[2] Od září 2011 strávil pět měsíců opět v Paříži, kde získal stipendium Cinéfondation; s Clarou Royerovou zde napsal první verzi Saulova syna. Na scénáři pak pracoval sedm měsíců v Jerusalem International Film Lab. Film pak měl premiéru v roce 2015 v hlavní soutěži na filmovém festivalu v Cannes a vyhrál zde Velkou cenu, druhé nejprestižnější ocenění festivalu. V lednu 2016 film získal Zlatý glóbus za nejlepší cizojazyčný film jako první maďarský film v historii (do té doby byly dva filmy nominovány, žádný ale cenu nezískal) a v únoru pak Oscara za nejlepší cizojazyčný film jako druhý maďarský film v historii.

Filmografie[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku László Nemes na anglické Wikipedii.

  1. ZHUO-NING, Su. 'Son of Saul' Director László Nemes on Capturing a Portrait of Hell and the Spiritual Experience of Cannes. The Film Stage [online]. 2015-10-08 [cit. 2016-02-16]. Dostupné online. 
  2. Archivovaná kopie. www.festival-cannes.com [online]. [cit. 2016-02-16]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2015-11-23. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]