Mutirikwe (přehradní nádrž)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z Kyle (přehradní nádrž))
Vodní nádrž Mutirikwe
Poloha
SvětadílAfrika
StátZimbabweZimbabwe Zimbabwe
Map
Zeměpisné souřadnice
Rozměry
Rozloha91,05 km²
Objem1 378 000 m³
Povodí3900 km²
Ostatní
Typpřehradní nádrž
Přítok vodyMutirikwe
Odtok vodyMutirikwe
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Mutirikwe dříve zvaná Kyle je přehradní nádrž, která se nachází v jihovýchodní části Zimbabwe na řece Mutirikwe jihovýchodně od města Masvingo. Původní název byl odvozen od okresu Kyle ve Skotsku, odkud pocházel skotský průkopník v osídlování této části Afriky Tom Murray MacDougall . Byla naplněna v roce 1960 po vybudování hráze Kyle na řece Mutirikwe. Vodní hladina nádrže má plochu 91,05 km².

Vodní režim[editovat | editovat zdroj]

Kromě protékající Mutirikwe se do jezera vlévají také řeky Mbebvi, Matare, Pokoteke, Umpopinyani, Makurumidzi, Shagashe.

V 80. letech 20. století hladina dramaticky klesla, ale v 90. letech se opět vrátila k původní hodnotě. Výška hladiny závisí na zavlažovacích požadavcích a na sezónních srážkách.

Využití[editovat | editovat zdroj]

Hráz byla postavena především jako zásobárna vody pro zavlažování farmářských pozemků, které se nacházejí jihozápadně od ní okolo města Triangle a kde je hlavní plodinou cukrová třtina.

Na severním břehu se rozkládá přírodní rezervace Lake Kyle Recreational Park a také na jižní břehu je malá přírodní rezervace. Nedaleko se nacházejí zříceniny města Velké Zimbabwe.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Lake Mutirikwe na anglické Wikipedii.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]