Kyjevská přehrada

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Київське водосховище
Kyjevská přehrada
poloha přehrady na mapě
poloha přehrady na mapě
Poloha
SvětadílEvropa
StátyUkrajinaUkrajina Ukrajina, BěloruskoBělorusko Bělorusko
Oblasti
Oblasti
Kyjevská, Černihivská
Homelská
Map
Zeměpisné souřadnice
Rozměry
Rozloha925 km²
Délka110 km
Šířka12 km
Objem3,7 km³
Prům. hloubka4,1 m
Ostatní
Typpřehradní nádrž
Přítok vodyDněpr, Teteriv, Irpiň
Odtok vodyDněpr
SídlaKyjev
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Kyjevská přehrada (ukrajinsky Київське водосховище), také "Kyjevské moře" je přehradní nádrž na řece Dněpr, na území Kyjevské a Černihivské oblasti na Ukrajině a zasahuje až do Homelské oblasti v Bělorusku. Jižní konec přehradní nádrže s hrází a elektrárnou leží asi 20 km severně od Kyjeva, na severozápadním konci leží obec Černobyl. Nádrž má rozlohu 925 km². Je 110 km dlouhá a maximálně 12 km široká. Průměrná hloubka je 4,1 m. Má objem 3,7 km³.

Vodní režim[editovat | editovat zdroj]

Přehrada byla vybudována v letech 1960–1966 na řece Dněpru jako součást Dněperské kaskády. Vodní elektrárna u města Vyšhorod má výkon 440 MW. Úroveň hladiny kolísá v rozsahu 1,5 m.

Využití[editovat | editovat zdroj]

Reguluje sezónní kolísání průtoku. Především byla vybudována s cílem rozvinout vodní dopravu, energetiku, zásobování vodou a zavlažování. Je nebo spíše bylo zde rozvinuté rybářství (candáti, kapři, cejni, štiky). Na pobřeží se nacházejí rekreační objekty, pionýrské tábory a turistické chaty. To vše bylo v roce 1986 negativně ovlivněno havárií Černobylské jaderné elektrárny, která způsobila zamoření přehrady a okolí, zvláště v severní části.

Rizika[editovat | editovat zdroj]

Protože hlavní město Kyjev leží přímo pod přehradou, její případné protržení v důsledku přírodní katastrofy, války nebo teroristického útoku by způsobilo rozsáhlé škody. Dno přehrady je navíc zamořeno radionuklidy, které sem byly spláchnuty po černobylské havárii, takže pokud by přehrada byla vypuštěna a její dno vyschlo, mohl by vítr dál roznášet radioaktivní prach, což by představovalo hrozbu pro celou Evropu.

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Literatura[editovat | editovat zdroj]

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]