Kyanomanganitany

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Kyanomanganitany jsou známé pouze v podobě hexakyanomanganitanů, což jsou komplexní sloučeniny manganu v oxidačním stavu Mn3+, které tvoří anion [Mn(CN)6]3−.

Fyzikálně-chemické vlastnosti[editovat | editovat zdroj]

Oktaedr

Kyanomanganitany se řadí k nejstálejším komplexům manganu. Snadno se připravují a jsou velmi stabilní na vzduchu. Hexakyanomanganitový komplex má v roztoku tmavě červenou barvu.

Hexakyanomanganitanový komplex je sice velmi stabilní, ale přesto podléhá jediné reakci, a to s železnatým iontem, kdy dochází k podvojné záměně iontů manganitého za železnatý, protože hexakyanoželeznatý komplex je stabilnější.

Komplexy s anionem [Mn(CN)6]3− krystalují v oktaedrické soustavě a uspořádání elektronů centrálního atomu – manganu – je díky kyanidový anionům nízkospinové.

Příprava[editovat | editovat zdroj]

Kyanid manganitý, od kterého se komplexy odvozují, nebyl doposud připraven, ale velmi snadno se získávají jeho komplexní sloučeniny M3I[Mn(CN)6], které jsou izomorfní s hexakyanoželezitany.

Tyto sloučeniny se připravují oxidací hexakyanomanganatanů s anionem [Mn(CN)6]4− (například vzdušným kyslíkem) nebo o něco jednodušší reakcí octanu manganitého s kyanidovými aniony.

4 [Mn(CN)6]4− + O2 → 4 [Mn(CN)6]3− + 2 O2−
Mn(C2H3O2)3 + 6 CN → 3 C2H3O2 + [Mn(CN)6]3−

Sloučeniny[editovat | editovat zdroj]

Hexakyanomanganitanový anion

Hexakyanomanganitany jsou sice neobyčejně stálé, ale nemají téměř žádný praktický význam, proto se s nimi běžný člověk nesetká.

Rozpustné sloučeniny hexakyanomanganitanů jsou ve vodě velmi dobře rozpustné a mají tmavočervenou barvu. Sloučeniny s těžkými kovy jsou nerozpustné. Jen při reakci roztoku hexakyanomanganičitanu s roztokem železné soli dochází k podvojné záměně železnatého za manganitý kation a vzniká komplex hexakyanoželeznatanový.

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • Dr. Heinrich Remy, Anorganická chemie 1. díl, 1. vydání 1961
  • N. N. Greenwood – A. Earnshaw, Chemie prvků 1. díl, 1. vydání 1993 ISBN 80-85427-38-9