Květoslava Vonešová

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Květoslava Vonešová
Základní informace
Narození21. prosince 1935
Nový Jičín
Úmrtí1. listopadu 2020 (ve věku 84 let)
Povolánízpěvačka, básnířka, spisovatelka a herečka
Nástrojehlas
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Květoslava Vonešová (21. prosince 1935 Nový Jičín1. listopadu 2020[1]) byla česká komorní pěvkyně, básnířka, spisovatelka a herečka.

Život[editovat | editovat zdroj]

Byla absolventkou brněnské konzervatoře v oboru sólového zpěvu. Působila jako pěvecký pedagog a komorní pěvkyně přes Pražské kulturní středisko a Pragokoncert.

Obor komorního žánru v sobě zahrnoval nejen díla starých mistrů, ale i díla v té době žijících skladatelů, jako byl například Silvestr Hippmann, Petr Eben, Klement Slavický, Ilja Hurník a mnoho dalších. Během svého působení nastudovala přes 800 písní a árií, a z pěvecké soutěže o nejlepšího písňového interpreta obdržela Diplom za vynikající pěvecký výkon.

Po revoluci působila částečně i jako filmová herečka převážně v zahraničních filmech a doma ve vedlejších rolích s režisérkou Věrou Chytilovou.

Jako spisovatelka měla ve své literární činnosti schopnost zaměřit se na různorodá témata, ať už v poučných pohádkách pro nejmenší děti, nebo na profesní pěveckou tematiku.

Čtenáři nejvíce oceněnou knihou[zdroj⁠?] se stala její básnická sbírka Zpověď Lásky a Nelásky.

V její poslední knize (2015) Ti, na něž se zapomíná autorka vypráví o svém umělecky bohatém životě, historicky se protínajícím nacistickým, komunistickým a porevolučním režimem. Ve své autobiografii se vyznává ze svých osobních zkušeností v milostných a mezilidských vztazích.

Na sklonku života[kdy?] se věnovala charitativní činnosti.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Seznam odúmrtí spravovaných Státním fondem kultury ČR [online]. Mkcr.cz [cit. 2023-10-07]. Dostupné online. Dostupné také na: [1].