Květiny Ukrajiny

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Květiny Ukrajiny
Již nevyužívaná budova v roce 2021
Již nevyužívaná budova v roce 2021
Základní informace
Slohmoderna
ArchitektNikolaj Levčuk
Materiálželezobeton
Poloha
AdresaKyjev, UkrajinaUkrajina Ukrajina
Souřadnice
Map
Další informace
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Květiny Ukrajiny (ukrajinsky Квіти України, Kvity Ukrajiny), též Květy Ukrajiny) je modernistická budova, která se nachází v Kyjevě na ulici Sičovych Strilciv číslo 49 na Ukrajině. Byla postavena v letech 1983–1985 na základě návrhu ukrajinského architekta Nikolaje Levčuka. V roce 1986 získala ocenění Stavba roku. Až do roku 2000 byla využívána jako velké květinářství s vlastním skleníkem, provozním zázemím a výstavní a kulturní síní. V létě roku 2021 započala její rekonstrukce, která byla přerušena po protestech místních obyvatel a následně v srpnu 2021 byla odborem ochrany kulturních památek města Kyjeva navržena na zařazení do seznamu památek.

Popis[editovat | editovat zdroj]

Dům stojí na půdorysu obdélníku přičemž jeho jihovýchodní roh je vykousnut. Nachází se na rohu ulic Sičovych Strilciv a Hoholivská. Drží uliční čáru a ani nepřevyšuje okolní historickou zástavbu.[1] Dům je pětipodlažní, celková výška (včetně technického patra) je 21 metrů. Je tvořen, železobetonovou konstrukcí na které jsou zavěšené dekorativní travertinové desky, a další prvky.

Stav objektu v roce 2015[editovat | editovat zdroj]

Budova byla rozdělena na dva funkční bloky. Jeden obložený travertinem měl tvar písmene L s kratší částí vystupující na sever a před delší částí byla soustava třech prosklených bloků postupně stoupajících bloků. Ty byly zakončeny právě delší nožkou písmene L, která byla ještě o něco výš. Zatímco tedy na této straně hlavní část postupně do hloubky stoupá, část obložená travertinem je dole odskočená a přistupuje s výškou ve stupních blíž k uliční čáře, kterou lícuje. Ze západní strany jsou pak zleva doprava vidět jednotlivé schody prosklených bloků až po poslední travertinem obložený blok navazující na vedlejší blok. I zde jsou jednotlivé části směrem do Sičovych Strilciv vertikálně uskočeny. Před skleněnou částí jsou pak obdélníkové záhonky obezděné nízkou zídkou.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Autorem projektu květinářského-skleníku Květiny Ukrajiny je architekt Nikolaj Levčuk. V roce 1986 získal projekt cenu stavba roku od Unie architektů Ukrajiny.[2] Od svého uvedení do provozu v roce 1985 do roku 2000 obsahovala budova kromě největšího kyjevského květinářství také skleník, výstavní síň, výzkumné centrum, místnosti pro kulturní a vzdělávací práci, administrativní a skladové prostory.[3]

Plánovaná rekonstrukce[editovat | editovat zdroj]

V roce 2021 vlastník budovy naplánoval její přestavbu na kancelářské centrum, přidal nadstavbu a podzemní parkoviště. Na konci června 2021 developer nařezal třicet let starou révu, která porůstala fasádu domu,[4] a začal rekonstruovat interiér včetně původních lustrů a vitráží.[5]

Dne 6. července 2021 se poblíž budovy konalo shromáždění, na kterém ochránci aktivisté požadovali obnovu budovy a stavěli se proti její rekonstrukci. Argumentovali, že nová fasáda budovy, představená developerem, může zničit historický soubor ulice Sičovych Strilciv. Organizátoři a účastníci požadovali, aby Ministerstvo kultury Ukrajiny a odbor ochrany kulturního dědictví Státní správy města Kyjeva udělily stavbě Květiny Ukrajiny status architektonické památky.[6]

Dne 12. července 2021 začal developer s demontáží hlavní fasády, což naštvalo místní obyvatele, kteří v reakci strhli ohrazení kolem domu a začali blokovat stavební zařízení.[7] Následně na svém Facebooku ministr kultury Oleksandr Tkačenko napsal o potřebě zastavit demontáž objektu, vyřešit otázku udělení ochranného statusu a také vyzval kyjevského starostu Vitalije Klička, aby pečlivěji přistupoval ke zveřejňování podmínek územního plánování a omezení budov nacházejících se v historickém centru města.[8] Následného dne budovu zabavil Ševčenkivský okresní soud města Kyjev a rozhodl, že během přípravného vyšetřování jsou zakázány jakékoliv stavební práce.[9]

Dne 23. července 2021 oznámilo Ministerstvo kultury a informační politiky Ukrajiny podpis memoranda s řadou veřejných organizací na ochranu památek kulturního dědictví druhé poloviny 20. století. Memorandum také počítá s vytvořením regionálních pracovních skupin pro sledování, identifikaci a přidávání budov do rejstříků památek kulturního dědictví.[10]

Dne 3. srpna 2021 odbor ochrany kulturního dědictví státní správy města Kyjeva zařadil budovu Květy Ukrajiny na seznam předmětů kulturního dědictví v Kyjevě a zaslal žádosti ministerstvu kultury a informací o zařazení do Státního registru památek.[11]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Цветы Украины na ruské Wikipedii.

  1. 50°27'21.9"N 30°29'41.4"E · Sichovykh Striltsiv St, 49 в, Kyiv, Ukrajina, 02000. 50°27'21.9"N 30°29'41.4"E · Sichovykh Striltsiv St, 49 в, Kyiv, Ukrajina, 02000 [online]. [cit. 2021-08-21]. Dostupné online. 
  2. Колишню будівлю "Квітів України" хочуть реконструювати з надбудовою. Мешканці проти. БЖ [online]. 2021-06-17 [cit. 2021-08-21]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2021-07-14. (rusky) 
  3. Інтерв’ю з Анастасією Левчук, донькою автора проєкту Квіти України. [s.l.]: [s.n.] Dostupné online. 
  4. ІРИНА, Автор: Стасюк. З фасаду будівлі «Квіти України» таки зрізали виноград. Забудовник запевняє, що це тимчасово (фото). Хмарочос [online]. 2021-06-28 [cit. 2021-08-21]. Dostupné online. (ukrajinsky) 
  5. Унікальні модерністські споруди під загрозою знищення: у Києві почалась реконструкція павільйону "Квіти України". ТСН.ua [online]. [cit. 2021-08-21]. Dostupné online. (ukrajinsky) 
  6. У Києві активісти вимагають реставрувати будівлю «Квіти України». Власник хоче перетворити її на торгово-офісний центр | Громадське телебачення. hromadske.ua [online]. [cit. 2021-08-21]. Dostupné online. (ukrajinsky) 
  7. Активісти заблокували техніку, яка проводила демонтаж будівлі "Квіти України". ТСН.ua [online]. [cit. 2021-08-21]. Dostupné online. (ukrajinsky) 
  8. Ткаченко вступився за будівлю “Квіти України”: демонтаж негайно зупинити. Українська правда [online]. [cit. 2021-08-21]. Dostupné online. (ukrajinsky) 
  9. Суд наклав арешт на будівлю “Квіти України”, там чергуватиме поліція. Українська правда [online]. [cit. 2021-08-21]. Dostupné online. (ukrajinsky) 
  10. Мінкульт підписав меморандум із ГО, щоб зберегти архітектурні перлини XX століття. Українська правда [online]. [cit. 2021-08-21]. Dostupné online. (ukrajinsky) 
  11. “Квіти України” внесли до об’єктів культурної спадщини Києва – КМДА. Економічна правда [online]. [cit. 2021-08-21]. Dostupné online. (ukrajinsky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]