Kurdské občanské sdružení

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Kurdské občanské sdružení
Právní formaspolek
Založeno12. března 2003
AdresaPanská ulice 892/1, Praha, 110 00, Česko
IČO26620651
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Kurdské občanské sdružení, zkratka KOS, je spolek zapsaný ve spolkovém rejstříku České republikyMěstského soudu v Praze.[1]

Dějiny KOS[editovat | editovat zdroj]

Spolek navazuje na odkaz kurdských studentů, kteří v 60. letech 20. století studovali na vysokých školách v ČSSR. Jako první to byli studenti z Iráku, později z Turecka a Sýrie. Své volnočasové aktivity nejprve provozovali ve Svazu iráckých studentů, který působil jako součást Mezinárodního svazu studentstva. Později se z něj vyvinul Svaz kurdských studentů, působící v Československu i v zahraničí. Z něj pak v roce 2003 vzniklo KOS.[2][3][4]

Stanovy spolku KOS byly zveřejněny v úředním rejstříku spolků.[5] Předsedou výkonného výboru spolku je od 24. listopadu 2019 Martin Karim.[6]

Role KOS v integraci Kurdů[editovat | editovat zdroj]

O roli KOS byla sepsána diplomová práce Role Kurdského občanského sdružení v procesu integrace Kurdů do české společnosti autorky Mgr. Daniely Pettrichové.[7]

Citace z této diplomové práce, která popisuje vznik a historii spolku v širších souvislostech:

"I do České republiky nejdříve začali mířit kurdští studenti. Česká komunistická strana zasílala nabídky volných míst na školách Komunistické straně Iráku, v níž fungovalo i mnoho Kurdů, kteří měli velký zájem o to, aby tuto nabídku obdrželi i také kurdští studenti. Zároveň Mezinárodní svaz studentů, koordinoval činnost studentských svazů v různých zemích a snažil se umožnit studium těm, kteří si to nemohli z ekonomických nebo politických důvodů dovolit. (Vovsová, 1996). Tento okamžik lze tedy označit za začátek kurdské migrace na území ČR.

„V šedesátých letech sem přijelo asi 400 iráckých studentů, z toho bylo asi 130 Kurdů. Pak tu byli studenti ze Sýrie, Turecka a Iránu.“ (Vovsová, 1996, s. 18).

Přesně zaznamenat všechny vlny a počty Kurdů však nelze, protože oficiální statistiky vykazují cizince podle státní příslušnosti, nikoliv dle národnosti. Kurdistán neexistuje jako oddělený, nezávislý stát, a proto jsou Kurdové zahrnuti do kategorií, jako je Blízký východ, nebo jsou určováni dle země původu (Turecko, Irák, Írán nebo Sýrie).

Z veřejně přístupných údajů ze sčítání lidu z roku 2001 lze pouze zjistit, že se v České republice 202 osob hlásilo k turecké státní příslušnosti, z toho bylo 50 žen a 152 mužů. Ostatní skupiny se jevily statisticky nevýrazné, a proto nejsou samostatně vykazovány. V roce 2001 lze dle údajů shromážděných v českých statistikách o cizincích vyčíst, že se však na území ČR pohybovalo až 334 osob s tureckou státní příslušností. Avšak tato data nemohou být pro rok 2001 posuzována z hlediska druhu pobytu, neboť tento druh údajů začal být zveřejňován poprvé v roce 2003.  

V posledních deseti letech Turecko představuje jednu z pěti zemí, z nich přichází do České republiky nejvíce žadatelů o mezinárodní ochranu respektive o politický azyl. V roce 2008 žadatelé o mezinárodní ochranu z Turecka tvořili 15 % všech žadatelů. Irák zaujímá 10-12. místo. Počty žadatelů ze Sýrie se v poslední době zvyšují, takže začínají v posledních dvou letech převyšovat žadatele z Iráku a tvoří zhruba 2-3 %. Žadatelé z Íránu zůstávají nevýraznou skupinou, neboť se jedná o pouhé jednotlivce nepřevyšující 0,4 %. Můžeme předpokládat, že výrazné procento žadatelů o mezinárodní ochranu z těchto zemí představují právě Kurdové. Toto tvrzení nelze podložit žádným číslem jako tomu je u autora D'Angela (2008), který operuje se statistikou jazyka, kterým žadatelé o mezinárodní ochranu mluví. Ačkoliv tento druh statistiky není pro ČR k dispozici, lze se domnívat, že Kurdové tvoří výraznou skupinu mezi žadateli o azyl v Česku, neboť informace pro osoby, kterým byla udělena mezinárodní ochrana formou azylu, jsou mimo jiné přeloženy do kurdštiny, stejně jako informace pro osoby požívající doplňkovou ochranu.[zdroj?]

KOS a Kurdové v evropské diaspoře[editovat | editovat zdroj]

Vznik rozsáhlé diaspory[editovat | editovat zdroj]

Kurdské občanské sdružení je součástí organizované kurdské diasporyEvropě. Její vznik je poměrně nedávným jevem. Kolem roku 1960 začali do Evropy přicházet za studiem na vysokých školách mladí kurdští intelektuálové. Většina jich pocházela z Iráku.

Již před rokem 1970 se rozvinula pracovní migrace Kurdů. Na základě mezinárodních dohod přicházely velké počty Kurdů, hlavně z Turecka, především do Německa (tzv. Gastarbeiter), ale také do Rakouska, Švýcarska a Francie. Od roku 1980 se kurdská migrace vyznačovala také uprchlickými vlnami. Mnoho Kurdů z Iráku směřovalo do Spojeného království, z Turecka především do Německa, z Íránu do Francie.[8]

Kurdská diaspora v Evropě začala hrát významnou kulturní a politickou úlohu. Nabízela nový prostor intelektuální stimulaci, která uvnitř „Kurdistánu“ není možná (McDowall, 2004)[zdroj?].

Začalo docházet k rozvoji exilové kurdské literatury (také pomocí překladů z kurdských zdrojů v Kurdistánu) a hudby v Evropě, všeobecně se zvýšil zájem o kurdskou kulturu. Kurdská diaspora se stala klíčovým nástrojem pro prosazování kurdské národní identity. „V zemi původu zůstalo důležitou součástí identity příbuzenství a náboženství, což ale neplatí pro společenství v diaspoře. Politický názor ovládl všechny aspekty života.“ (McDowall, 2007, s. 458). V zahraničí postupně začaly vznikat kurdské instituce, které měly chránit kurdský jazyk a kulturu, popularizovat kurdskou otázku a přispět k lepší integraci Kurdů do jejich hostitelských zemí (Kurdish Institute of Paris [online], 2011a).

Jednou z významných osob kurdské diaspory je Dr. Abdul Rahman Ghassemlou, který studoval ve Francii a v Československu předtím, než se stal generálním tajemníkem exilové Demokratické strany íránského Kurdistánu.

Kurdské instituce v Evropě[editovat | editovat zdroj]

Nejznámější kurdskou organizací je Kurdský institut v Paříži, který byl založen v roce 1983.[9] Cílem institutu je udržet v kurdské komunitě znalost jazyka, historie a kulturního dědictví. Rovněž se pokouší přispět k integraci kurdských přistěhovalců v jejich hostitelské společnosti, ale také k propagaci kultury v zahraničí.[9]

Historie kurdských organizací v Londýně ovšem sahá již k roku 1980, kdy začala vznikat řada kurdských kulturních spolků, komunitních center a organizací poskytujících služby, které reagovaly na specifické potřeby své komunity, chránily a podporovaly kulturní identitu.

Stále nejznámější organizací ve Spojeném království Velké Británie a Severního Irska je Kurdské kulturní centrum (The Kurdish Cultural Centre), které bylo založeno v roce 1985. Má poskytovat informace, rady a pomoc kurdským imigrantům. Také usiluje o zachování a podporu kurdského jazyka, umění, literaturu a kulturní dědictví (D„ Angelo, 2008).[10] Také existují Centre for Kurdish Progress.[11] a Kurdish Assembly.[12]

V Belgii je nejznámější organizací Kurdský institut v Bruselu, jehož historie sahá až do roku 1978. Má posilovat povědomí o Kurdistánu prostřednictvím informací o historii, literatuře, společnosti a politice. Také má pomáhat Kurdům a jiným minoritám s integrací do belgické společnosti. Publikuje vlastní časopis, vybudoval knihovnu s kurdskou s Blízkovýchodní tematikou, a především se podílí na výzkumech. Institut pořádá kulturní programy a jazykové kurzy francouzštiny a kurdštiny.[13]

Svaz kurdských studentů[editovat | editovat zdroj]

KOS navázalo na činnost Svazu kurdských studentů, který vznikl v šedesátých letech 20. století. Svaz řešil problémy studentů, pořádal besedy, debaty o dění v Kurdistánu, organizoval oslavu svátku Newroz. To je kurdský svátek Nového roku, svátek jara. V překladu znamená nový den. Slaví se 21. března. Pro Kurdy je to nejdůležitější svátek.

svátek v roce. Slaví se tancem v kruhu, kde se drží muţi i ženy za ruce. Nejlépe se slaví v přírodě u velkých ohňů. Oslav se účastní desetitisíce nebo statisíce osob na jednom místě (Vovsová, 1996). Lidé v tomto svazu „demonstrovali, psali protestní dopisy, rozdávali letáky, prováděli osvětu – vysvětlovali lidem, kdo jsou to Kurdové a oč usilují. Vůbec osvětu a seznamování lidí ve světě s jejich kulturou považují za důležitou součást boje za práva Kurdů, za cennou pomoc jejich národu“ (Vovsová, 1996, s. 18).

Pamětníci uvádějí, že Svaz kurdských studentů zanikl, ale jeho členové se i nadále scházeli ke společným oslavám svátku Newroz. Po roce 1989 lze zaznamenat několik pokusů o založení nové organizace, ale žádosti nebylo vyhověno, pravděpodobně proto, že Kurdové byli spojováni s hrozbou terorismu.

Kurdské občanské sdružení (KOM-KURD)[editovat | editovat zdroj]

Kurdské občanské sdružení (KOM-KURD) je nestátní nezisková organizace, která byla založena v březnu 2003. Založení organizace umožnilo oficiální sdružování osob kurdské národnosti pobývajících na území České republiky a jejích českých přátel. Prostory organizace lze nalézt na adrese Pánská č. p. 1, Praha 1.

Teprve roku 2003 vznikem Kurdského občanského sdružení se oficiálně obnovila tradice sdružování Kurdů. KOM-KURD (Zkratka vychází z kurdského označení „komela kurdî“, v českém překladu kurdské sdružení) navázal na činnost svazu ve stejném duchu, právě i díky tomu, že většinou zakládajících členů byly stejné osoby. Při založení stáli dva turečtí Kurdové, jeden syrský a íránský.

Jednou z hlavních myšlenek při založení sdružení byl záměr přitáhnout pozornost a získat na svoji stranu veřejné mínění. Informací bylo málo a režimy, které okupují území Kurdistánu, se snaží vytvořit embargo, aby se informace nedostávaly dál. Proto se o Kurdech moc neví. Posláním organizací v celé Evropě bylo vytvořit centrum nebo organizaci, která bude informovat o dění v Kurdistánu, představovat kulturu a navázat vztahy s lidmi v nové společnosti. Tak to mu bylo i u nás“ (Rachid Khalil, 2011).

Mezi hlavní cíle patří posilování česko-kurdských vztahů a zároveň prezentace kurdské kultury tak, aby veřejnost získala větší povědomí o tomto národu a jeho bohaté historii (Stanovy, 2003).Za tímto účelem sdružení pořádá rozmanité kulturní či společenské akce jako jsou přednášky či umělecké prezentace. Sdružení sleduje dění v České republice, shromažďuje informace o Kurdech a Kurdistánu napsané českými autory (především z tisku) a zároveň publikuje vlastní články. Sdružení provozuje své facebookové stránky , které jsou vedeny v českém jazyce.

Sdružení KOM-KURD funguje především na základě iniciativy a podpory vlastních členů. „Sdružení není podmínkou toho, jestli tady budeme mít nějaké aktivity nebo ne. I v době, kdy tu neexistovala žádná oficiální organizace, Kurdové společně slavili nový rok. Když byla nějaká větší událost v zemi, tak tady prostě byla i reakce, že jsme šli protestovat. Nepotřebovali jsme k tomu organizaci. I bez sdružení jsme měli spolu kontakty a podnikali jsme nějaké akce“ (Rachid Khalil, 2011).

Dobrovolnost je všudypřítomná, odráží se i ve způsobu financování. Sdružení je financováno z vlastních zdrojů. (tvořených příspěvky členů)"

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Kurdské občanské sdružení. Spisová značka L 13532, vedená u Městského soudu v Praze. Or.justice.cz, https://or.justice.cz/ias/ui/rejstrik-$firma?nazev=kurdsk%C3%A9+ob%C4%8Dansk%C3%A9+sdru%C5%BEen%C3%AD. Stav k 22. listopadu 2020.
  2. Čeští Kurdové demonstrovali v Praze proti turecké invazi v Sýrii. Česká televize, [1].
  3. Čeští Kurdové demonstrovali v Praze proti turecké invazi v Sýrii. Novinky.cz, [2]
  4. Kurdové v Česku a Salih Müslim. Protest Kurdského občanského sdružení. Idnes.cz, [3]
  5. Or.justice.cz, [4]. Stav k 22. listopadu 2020.
  6. Úplný výpis z rejstříku spolků. Or.justice.cz, [5]. Stav k 22. listopadu 2020.
  7. Role Kurdského občanského sdružení v procesu integrace Kurdů do české společnosti, diplomová práce
  8. MURAD, Michael a KRAUS, Josef: Kurdská diaspora ve Střední Evropě, její reakce na aktuální vývoj v Sýrii a Iráku a predikce dalšího vývoje. Vojenské rozhledy, https://vojenskerozhledy.cz/kategorie/kurdska-diaspora-ve-stredni-evrope-jeji-reakce-na-aktualni-vyvoj-v-syrii-a-iraku-a-predikce-dalsiho-vyvoje, 2015.
  9. a b Institut kurde, https://www.institutkurde.org/en/ (anglicky).
  10. Archivovaná kopie. www.surreyinformationpoint.org.uk [online]. [cit. 2020-11-21]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2021-03-10. 
  11. http://www.kurdishprogress.com/
  12. http://www.kurdishassembly.org/
  13. Kurdish Institute Brussels, [6] (anglicky).