Kuncberk (vrch)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Kuncberk
Bývalý hradní příkop na vrcholku
Bývalý hradní příkop na vrcholku

Vrchol215 m n. m.
Prominence20 m ↓
Izolace1,7 km → Chotuc
Poloha
StátČesko
PohoříStředolabská tabule / Mrlinská tabule / Rožďalovická tabule / Křinecká tabule
Souřadnice
Kuncberk
Kuncberk
Horninaslínovec
PovodíMrlina
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Kuncberk (215 m n. m.) je vrch v okrese Nymburk Středočeského kraje. Leží asi 1 km ssv. od městyse Křinec na jeho katastrálním území. Na jeho vrcholku se nacházejí zbytky stejnojmenného hradu.

Popis[editovat | editovat zdroj]

Je to nízký svědecký pahorek (o relativní výšce 10–15 metrů) ze svrchnoturonskýchconiackých slínovců (s křemitými polohami), zvedající se při pravém okraji údolí Mrliny. Roste zde převážně dubový lesík s příměsí jasanu, olše a jilmu. Původní ráz vrchu je zcela pozměněn vysokými valy a příkopy hradiště ze slovanské doby, později zde byla středověká tvrz, pak hrad a do roku 1891 zámek (dnes nepatrné zbytky).[1]

Geomorfologické zařazení[editovat | editovat zdroj]

Geomorfologicky vrch náleží do geomorfologicky do celku Středolabská tabule, podcelku Mrlinská tabule, okrsku Rožďalovická tabule, podokrsku Křinecká tabule[2]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. DEMEK, Jaromír; MACKOVČIN, Peter, a kolektiv. Zeměpisný lexikon ČR: Hory a nížiny. 2. vyd. Brno: AOPK ČR, 2006. 582 s. ISBN 80-86064-99-9. 
  2. BALATKA, Břetislav; KALVODA, Jan. Geomorfologické členění reliéfu Čech. Praha: Kartografie Praha, 2006. ISBN 80-7011-913-6.