Kuní hora

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Kuní hora
Kuní hora uprostřed
Kuní hora uprostřed

Vrchol925 m n. m.
Prominence82 m ↓ sedlo Kraví hory
Izolace1 km → Kraví hora
Poloha
SvětadílEvropa
StátČeskoČesko Česko
PohoříNovohradské hory / Pohořská hornatina / Žofínská hornatina
Souřadnice
Kuní hora
Kuní hora
Horninažula weinsberského typu
PovodíČerná, Stropnice
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Kuní hora (původně Schreiberberg, Písařka[1]) je vrchol o nadmořské výšce 925 m v České republice, ležící v Novohradských horách, 1,5 km jihozápadně od Hojné Vody. Je čtvrtým nejvyšším vrcholem okresu České Budějovice. Od sousední Kraví hory (953 m) na severovýchodě je oddělena výrazným sedlem. Jedná se o jednu z dominant severní části pohoří. Je nejzápadnějším a nejnižším vrcholem takzvané Dobrovodské skupiny (dále do ní patří Kraví hora a Vysoká), která je velmi výrazná při pohledu z Novohradského podhůří či Lišovského prahu, protože je na severu oddělena zlomovým svahem vysokým cca 300 m.[1] Na vrcholu a na severním svahu se nachází četné žulové skalní útvary vytvořené mrazovým zvětráváním a odnosem, které byly intenzivní v chladných obdobích pleistocénu a v menší míře pokračují i v současnosti.

Geologická charakteristika[editovat | editovat zdroj]

Kuní hora má podobu kuželovitého vrchu se dvěma vrcholy[2] a se zaobleným vrcholovým hřbetem o délce 430 m ve směru S – J. Severní vedlejší vrchol má výšku 902 m n. m., jižní hlavní vrchol má výšku 925 m n. m., sedlo mezi nimi je ve výšce 893 m n. m. Oba vrcholy jsou tvořeny kryoplanačními plošinami, nad nimiž se zvedají menší izolované skály (vysoké 4–6 m) a vybíhají z nich skalní hradby – nejvýraznější z nich (rozměry 70 × 20 × 15 m) vybíhá z východní části severního okraje kryoplanační plošiny hlavního vrcholu směrem na sever. Na příkrém severozápadním až severním svahu Kuní hory (do nadmořské výšky 750 m n. m.) se hojně vyskytují mrazové sruby vysoké až 10 m a dále se na severním svahu nachází výrazné kamenné moře o rozměrech 560 × 330 m.[3] Na Kuní hoře se také vyskytuje 6 skalních mis – 4 na severním vrcholu a 2 na jižním vrcholu.[1]

Biogeografie, vodstvo[editovat | editovat zdroj]

Jedná se o zalesněnou horu, převažující dřevinou je smrk ztepilý, s příměsí buku a javoru klenu.[2] Skalnaté vrcholy Kuní hory byly dříve porostlé jalovcem a jižní svah byl využíván až do 60. let 20. století jako pastvina, poté zde byla vysázena smrková monokultura, která způsobila postupné vyhynutí jalovce.[1]

Na jihozápadním úpatí Kuní hory v nadmořské výšce 800 m n. m. pramení Svinenský potok, na jihovýchodním úpatí pramení bezejmenný přítok Lužného potoka, který patří do pravostranných přítoků povodí řeky Černé, a na severozápadním úpatí pramení Bedřichovský potok, který je levostranným přítokem řeky Stropnice.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b c d FERDOVÁ, Jiřina. Přírodní památka Kuní hora v Novohradských horách - charakteristika, návrh ochrany a plánu péče. [s.l.]: [s.n.] Dostupné online. 
  2. a b DEMEK, Jaromír, a kolektiv. Zeměpisný lexikon ČSR. Hory a nížiny. Brno: Academia, 1987. S. 310. 
  3. Geologické lokality - Kuní hora

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]