Kouření

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z Kuřačka)
Tento článek je o vdechování kouře. O sexuální praktice pojednává článek Felace.
Nejběžnější forma kuřiva jsou v současné době cigarety
Che Guevara kouřící doutník

Kouření je činnost, při které je skrze spalování nějaké látky, nejčastěji tabáku nebo marihuany, uvolňován a následně vdechován či ochutnáván její kouř obsahující pevné částice. Tabák může být kouřen v cigaretách, existují ale i jiné způsoby, mezi které patří např. kouření dýmky, doutníku či vodní dýmky.

Kouření mělo jistý společenský význam; zatímco v 19. století a na počátku století dvacátého bylo považováno za symbol určité společenské úrovně, na konci dvacátého století byla prokázána jeho škodlivost spojená se vznikem karcinomu plic a dalších onemocnění. Od začátku dvacátého prvního století je proto proti němu vedena rozsáhlá kampaň.

K nejčastějším rizikům spojených s inhalací tabákového kouře patří poškození plicních dýchacích cest, což může vést k smrti. Při spalování tabáku vzniká karcinogenní benzo[a]pyren, dehet, a uvolňuje se kadmium[1] a zhruba dalších 5000 škodlivých látek. Uvolňuje se také nikotin, který vyvolává na kouření silnou závislost. V místnosti, kde se kouří, vzniká riziko pasivního kuřáctví, při kterém vdechují nekuřáci kouř kuřáků. S tímto souvisí i zákaz kouření, který je v některých zemích různě stanoven.

Ve většině zemí je prodej tabákových výrobků (a potažmo tedy i kouření) omezen zákonem, v mnoha zemích včetně České republiky jsou postihovány či omezovány i některé formy kouření jako takového (zejména na některých veřejných místech, v České republice např. ve společných prostorách domů či v restauracích). Přísné protikuřácké zákony má například Dánsko.[2] Dne 9. prosince 2016 schválila Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky zákon o ochraně zdraví před škodlivými účinky návykových látek, který od 31. května 2017 přikazuje úplný zákaz kouření v restauracích, hospodách[3] a dále pak ze zákona platí zákaz kouření (i elektronických cigaret) na zastávkách hromadné dopravy po celé ČR.

Kouření je rizikový faktor u 6 z 8 hlavních příčin úmrtí ve světě.[4] Ročně ve světě zabije okolo 8 milionů lidí.[5]

V České republice podle vládních odhadů z roku 2019 kouří denně asi dva miliony lidí.[6]

Novozélandská vláda v roce 2021 oznámila, že v roce 2025 postaví kouření mimo zákon a roce 2022 výrazně sníží povolené množství nikotinu v tabákových výrobcích.[7]

Související články[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Miroslav Šuta, Vladimír Šťovíček: Kadmium ohrožuje každého desátého Čecha. Nejčastěji děti a kuřáky, Český rozhlas Plzeň, Zdraví "v cajku", 5. září 2017
  2. Dánské firmy jdou v pracovní době tvrdě po kuřácích. Novinky.cz [online]. Borgis, 2008-08-19 [cit. 2008-8-19]. Dostupné online. 
  3. https://www.zakonyprolidi.cz/cs/2017-65
  4. VAVRINČÍKOVÁ, Lenka. Harm reduction a užívání tabáku [online]. [cit. 2023-11-04]. Dostupné online. 
  5. Tobacco [online]. WHO [cit. 2023-11-04]. Dostupné online. 
  6. ČTK. Dva miliony lidí v Česku kouří. Vláda projedná protidrogovou strategii na příští roky. iROZHLAS [online]. Český rozhlas, 2019-05-13 [cit. 2019-05-13]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2019-05-13. 
  7. Trestný prodej. Na Novém Zélandu plánují v roce 2025 úplný zákaz kouření. Novinky.cz [online]. Borgis [cit. 2021-12-09]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]