Ksavery Knotz

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Ksavery Knotz
Narození22. října 1965 (58 let)
BydlištěKrakov
Alma materPontifical University of John Paul II
Freiburská univerzita
Katolická univerzita v Lublinu
Povoláníteolog
Nábož. vyznáníkatolicismus
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Chybí svobodný obrázek.

Ksavery Knotz, OFMCap. (1965) je polský římskokatolický kněz. Provozuje internetovou poradnu Szansa Spotkania (Šance poznání), kde se věnuje sexuální tematice, dále píše knihy a přednáší.

Sexualitu považuje za „dar od Boha, který můžeme využívat ke svému štěstí a potěšení". Katolická církev je podle něj plná stereotypů, ze kterých se ji snaží vymanit. Často u věřících naráží na přesvědčení, že správný katolík má plodit jedno dítě za druhých a že užívat si sexu je hřích. „Jestli váš Bůh nemá co do činění se sexem, nemá co do činění ani s vaším zdravím, štěstím a láskou – a pak pravděpodobně vůbec nejste katolík,“ soudí.[1]

Ačkoli v některých směrech se tak projevuje jako liberální, v jiných věcech se drží konzervativní církevní linie – je pro něj nepřípustná homosexualita, předmanželský sex, používání kondomů nebo jiné formy antikoncepce kromě přirozeného plánování rodičovství.

Dílo[editovat | editovat zdroj]

  • Sex je božský (Seks jest boski, czyli Erotyka katolika, 2010)
  • Sex, jak ho neznáte: Pro manželské páry, které milují Boha (Seks jakiego nie znacie. Dla małżonków kochających Boga, 2009)

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. SKOCHOVÁ, Iva. Polský katolický kněz se veze na vlně slávy. Sex je božský, tvrdí. Lidovky.cz [online]. 2010-9-28. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]