Krpelianský derivačný kanál

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Krpeliansky derivačný kanál
Základní informace
Délka toku17,35 km
SvětadílEvropa
Pramen
Ústí
Protéká
okres Martin, Žilinský kraj, Slovensko
Úmoří, povodí
Váh, Dunaj, úmoří Černého moře
Geodata
OpenStreetMapOSM, WMF
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Krpelianský derivačný kanál, nazývaný také Krpelianský kanál nebo Derivačný kanál Váhu, je umělý vodní derivační kanál na řece Váh v okrese Martin v Žilinském kraji v Turčianské kotlině na Slovensku. Kanál patří do soustavy vodních děl Vážská kaskáda.[1]

Další informace[editovat | editovat zdroj]

Krpelianský derivačný kanál byl postaven v letech 1951 až 1960 a má délku 17,35 km. Vznikl z rozdvojení proudu řeky Váh v hrázi vodní nádrže Krpeľany, kde se nachází také vodní elektrárna Vodná elektráreň Krpeľany, v obci Krpeľany. Pak teče přes Turany, Sučany, Turčianske Kľačany a Lipovec, kde se opět zprava napojuje na Váh. Sklon derivačního kanálu je po většině jeho délky menší než průměrný sklon řeky Váh, což je výhodně využito také k výrobě elektrické energie přepadem vody ve vodních elektrárnách (Vodná elektráreň Krpeľany, Vodná elektráreň Sučany, Vodná elektráreň Lipovec). V 10. letech 21. století byl kanál vypuštěn a opravován. Kanál je také rybářským revírem.[1][2][3]

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b GEOCACHING. Geocaching - The Official Global GPS Cache Hunt Site. www.geocaching.com [online]. [cit. 2022-11-26]. Dostupné online. (anglicky) 
  2. A.S, Petit Press. Vypustený kanál láka zvedavcov, našli sa v ňom vraky či granáty. myturiec.sme.sk [online]. [cit. 2022-11-26]. Dostupné online. (slovensky) 
  3. LIBUS.SK, Libor Slezak | Vytvorila agentúra. Rybársky revír Derivačný kanál Váhu (H) | MsO SRZ Martin - KamNaRyby.sk. www.kamnaryby.sk [online]. [cit. 2022-11-26]. Dostupné online. (slovensky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]