Krokodýl novoguinejský

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Jak číst taxoboxKrokodýl novoguinejský
alternativní popis obrázku chybí
Stupeň ohrožení podle IUCN
málo dotčený
málo dotčený[1]
Vědecká klasifikace
Říšeživočichové (Animalia)
Kmenstrunatci (Chordata)
Podkmenobratlovci (Vertebrata)
Třídaplazi (Reptilia)
Řádkrokodýli (Crocodylia)
Čeleďkrokodýlovití (Crocodylidae)
Rodkrokodýl (Crocodylus)
Binomické jméno
Crocodylus novaeguineae
(Schmidt, 1928)
Rozšíření krokodýla novoguinejského.
Rozšíření krokodýla novoguinejského.
Rozšíření krokodýla novoguinejského.
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Krokodýl novoguinejský (Crocodylus novaeguineae) je druh krokodýla obývající Novou Guineu.

Popis[editovat | editovat zdroj]

Krokodýl novoguinejský je malý druh krokodýla. Délka těla u samců se pohybuje kolem 3,5 m, samice jsou menší a dorůstají kolem 2,7 m. Vzhledově se podobá krokodýlu filipínskému (Crocodylus mindorensis) a krokodýlu siamskému (C. siamensis). Ve skutečnosti byl krokodýl filipínský dlouho považován za poddruh (C. mindorensis novaeguineae) krokodýla novoguinejského, ale nedávno byl uznán jako samostatný druh. Tělo má šedohnědé s tmavě hnědými až černými skvrnami na ocase, břicho bývá světlejší. Čenich je dlouhý, poměrně úzký a spolu s dospíváním se rozšiřuje.

Žije nočním způsobem života ve sladkovodních bažinách a jezerech Nové Guineje. Ačkoli dokáže žít ve slané vodě, je v poloslaných pobřežních vodách viděn poměrně vzácně a nikdy v přítomnosti nebezpečného krokodýla mořského (C. porosus). U krokodýla novoguinejského rozlišujeme dvě populace, které od sebe odděluje horské pásmo; DNA analýza prokázala, že jsou tyto populace geneticky oddělené. Živí se převážně rybami a jinými bezobratlými, ale také obratlovci, zvláště pak obojživelníky a plazy. Mláďata se živí vodními bezobratlými a hmyzem.

Samice budují kopcovitá hnízda, do kterých zhruba 2 týdny po spáření kladou vejce. Samice severní populace kladou v období sucha, obvykle v zarostlých říčních přítocích a na plovoucích rostlinách 22 až 45 vajec. Samice jižní populace si staví hnízda na souši na počátku období dešťů a jejich hnízda jsou obecně menší než samic severní populace (ačkoli samotná vejce jsou o něco větší). Vejce se vyvíjejí zhruba 80 dní a matka snůšku po celou dobu střeží. Když se mláďata vyklubou, přivolají pištěním svou matku, která jim pomůže ven ze zakrytého hnízda. Samice dosahují pohlavní dospělosti po dosažení rozměrů 1,6 až 2 m, samci pak 2,5 m.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Červený seznam IUCN 2022.2. 9. prosince 2022. Dostupné online. [cit. 2023-01-02]

Literatura[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]