Kristián August Anhaltsko-Zerbstský

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Kristián August Anhaltsko-Zerbstský
Princ askánský, kníže Anhaltsko-zerbstský a Anhaltsko-dornburský
Portrét
Kristián August Anhaltsko-Zerbstský
Narození29. listopadu 1690
Dornburg
Úmrtí16. března 1747 (ve věku 56 let)
Zerbst
PředchůdceJan Ludvík
ManželkaJohana Alžběta Holštýnsko-Gottorpská
DynastieAskánci
OtecJan Ludvík
MatkaKristýna Eleonora von Zeutsch
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Kristián August Anhaltsko-Zerbstský (29. listopadu 1690 Dornburg16. března 1747 Zerbst) byl německý askánský princ a Anhaltsko-dornburský. Později od roku 1742 byl i kníže Anhaltsko-zerbstský. Byl dobrým vojevůdcem a měl hodnost polního maršála, avšak nejznámější je jako otec Kateřiny II. Veliké, ruské carevny a nejznámější ruské reformátorky.

Život[editovat | editovat zdroj]

Kristiánova manželka Jana Alžběta

Kristián August byl třetí syn Jana Ludvíka I. Anhaltsko-Dornburského a jeho manželky Kristýny von Zeutsch. Protože jeho otec zemřel předčasně v roce 1704, kdy bylo Kristiánovi 14 let, vládl nadále Kristián společně se svými bratry; Janem Ludvíkem II., Janem Augustusem (ten ale roku 1709 zemřel), Kristiánem Ludvíkem († 1710) a Janem Fridrichem († 1742). Samostatně vládl Kristián August tedy jen posledních pět let svého života.

Po šesti měsících, které strávil jako kapitán stráže v roce 1708 se dne 11. února 1709 v Anhaltsku-Zerbstu připojil k pěšímu pluku číslo 8., který později změnil svůj název na Regiment krále Fridricha Viléma IV. Pruského. Tento pluk nadále působil především ve Štětíně. V roce 1711 byl Kristián August vyznamenán Řádem De la Générosité a dne 1. března 1713 byl povýšen do hodnosti podplukovníka. Poté, co se zúčastnil několika vojenských akcí během Války o španělské dědictví, byl v roce 1714 Kristián August jmenován náčelníkem pluku. O dva roky později (1716) byl jmenován plukovníkem a dne 14. srpna 1721 se stal generálmajorem. 24. května 1725 pak získal ocenění Rytíř řádu černé orlice. Kristiánova vojenská kariéra jen vzkvétala, postupně se propracovat až na generála pěchoty a nakonec se stal guvernérem Štětína. Dne 16. května 1742 mu pruský král Fridrich II. udělil nejvyšší vojenskou hodnost; Generalfeldmarschall.

Co se týče vládnutí, pak původně vládli všichni sourozenci spolu, první ale zemřel Jan Augustus a to na neznámou příčinu. O rok později zemřel i Kristián Ludvík. V té době Kristián August pobýval ve Štětíně a předal veškerou moc a vládu Janu Fridrichovi. I ten ale brzy zemřel, svobodný a bezdětný. Kvůli jeho smrti se Kristián vrátil do Srbiště a přejal veškeré tituly.

Manželství a potomci[editovat | editovat zdroj]

Dne 8. listopadu 1727 se Kristián August oženil s Johanou Alžbětou Holštýnsko-Gottorpskou (1712–1760), později spolu měli pět dětí, z nichž se dospělosti dožili pouze jeden syn a jedna dcera.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Christian August, Prince of Anhalt-Zerbst na anglické Wikipedii.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]