Krasnogvardějskaja (stanice metra v Moskvě)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z Krasnogvardějskaja)
Krasnogvardějskaja
Nástupiště stanice
Nástupiště stanice
StátRusko
MěstoMoskva
Vznik7. září 1985
Linky2 Zamoskvoreckaja
Technické informace
Typ stanicejednolodní stanice metra mělkého založení
Počet nástupišť1
Externí odkazy
Souřadnice sídla
Map
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Krasnogvardějskaja (rusky Красногвардейская) je stanice moskevského metra, do roku 2012 jižní konečná Zamoskvorecké (druhé) linky. Pojmenována je po rudoarmějcích.

Krasnogvardějskaja byla otevřena 7. září 1985; je to jednolodní mělce založená stanice, neboť její nástupiště se nachází 9 m pod povrchem. Nástupiště je ostrovní, osvětlení stanice, která se svým provedením podobá standardnímu ztvárnění stanic washingtonského metra, je zajištěno pomocí lamp, umístěných v ose nástupiště. Obklad stanice tvoří u kolejiště rudý mramor, loď je pak neobložená a tvořena řadami betonových dílců, tvarovaných jako zaduté kesony (celkem 11 řad). Mezi umělecká díla v prostorách stanice patří kamenná mozaika oslavující Rudou armádu a říjnovou revoluci.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]

← směr Chovrino Metro v MoskvěZamoskvoreckaja směr Alma-Atinskaja
Domodědovskaja Krasnogvardějskaja Alma-Atinskaja
ChovrinoBělomorskajaRečnoj vokzalVodnyj stadionVojkovskaja SokolAeroportDinamo Bělorusskaja MajakovskajaTvěrskaja Těatralnaja Novokuzněckaja Pavěleckaja Avtozavodskaja Technopark KolomenskajaKaširskaja KantěmirovskajaCaricynoOrechovoDomodědovskajaKrasnogvardějskaja Alma-Atinskaja