Kranasovec štíhlý

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Jak číst taxoboxKranasovec štíhlý
alternativní popis obrázku chybí
Samice kranasovce
Stupeň ohrožení podle IUCN
málo dotčený
málo dotčený[1]
Vědecká klasifikace
Říšeživočichové (Animalia)
Kmenstrunatci (Chordata)
Podkmenobratlovci (Vertebrata)
Nadtřídaryby (Osteichthyes)
Třídapaprskoploutví (Actinopterygii)
Řádostnoploutví (Perciformes)
Čeleďkranasovcovití (Rachycentridae)
Rodkranasovec (Rachycentron)
Binomické jméno
Rachycentron canadum
Linné, 1766
Synonyma

Apolectus niger
Centronotus gardenii
Elacate atlantica

Některá data mohou pocházet z datové položky.

Kranasovec štíhlý (Rachycentron canadum) nebo také cobia důstojná[2] je paprskoploutvá ryba, jediný druh čeledi kranascovitých. Obývá teplé vody Atlantského, Indického a západní části Tichého oceánu, vyskytuje se na kontinentálním šelfu i v mangrovech a říčních estuárech. Patří mezi eurytermní a euryhalinní druhy. Je rychlý plavec a predátor živící se menšími rybami, korýši a hlavonožci. Po většinu roku žije samotářsky a skrývá se mezi skalisky nebo v potopených lodích, pouze na jaře se sdružuje do hejn, která táhnou k severu a na podzim se navracejí do teplejších vod. Dožívá se až patnácti let.

Tělo je výrazně protáhlé, vřetenovitého tvaru, kranasovec může dosáhnout až dvoumetrové délky a váhy okolo 70 kilogramů. Hlava je široká a plochá, dolní čelist je protažená. Na hřbetě má šest až devět drobných ostnů a výraznou trojúhelníkovou hřbetní ploutev, také prsní ploutve jsou dlouhé a většinou odstávají od těla, takže kranasovec může být zaměněn se žralokem. Nemá plynový měchýř. Šupiny jsou drobné, tmavě hnědě až černě zbarvené, na břiše světlejší; v období tření se objevují podélné bílé pruhy, které daly druhu anglickou přezdívku „Sergeant Fish“ pro podobnost s insigniemi seržanta.

Kranasovec je oblíbeným druhem mezi sportovními rybáři. Jeho maso je velmi kvalitní, v Japonsku se používá na sašimi. Pro uspokojení rostoucí poptávky se ryba často chová v akvakultuře.[3]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Červený seznam IUCN 2022.2. 9. prosince 2022. Dostupné online. [cit. 2023-01-03]
  2. Biolib.cz Dostupné online
  3. Umělý chov vietnamského kranasovce štíhlého v Norsku. Agronavigator.cz Dostupné online Archivováno 6. 6. 2007 na Wayback Machine.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]