Deheubarth

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z Království Deheubarth)
Království Deheubarth
Teyrnas Deheubarth
 Seisyllwg
 Království Dyfed
 Brycheiniog
9201197 Velšské knížectví 
Vlajka státu
vlajka
Státní znak
znak
Hymna Unbennaeth Prydain
Geografie
Mapa
Mapa středověkého Walesu
Obyvatelstvo
Státní útvar
Státní útvary a území
Předcházející
Seisyllwg Seisyllwg
Království Dyfed Království Dyfed
Brycheiniog Brycheiniog
Následující
Velšské knížectví Velšské knížectví

Deheubarth (velšsky Teyrnas Deheubarth) bylo raně středověké království jižního Walesu, přesněji se však jednalo o svazek menších státních útvarů spojených osobou krále z dynastie Dinefwr. Vzniklo v roce 920 sjednocením dvou drobných království Seisyllwg a Dyfed za vlády deheubarthského krále Hywela Dda, který dosáhl vlády nad téměř celým Walesem. K opravdové jednotě měl Wales však ještě pořád daleko.

V roce 1041 byl Deheubarth napaden a poražen sousedním severním královstvím Gwynedd. Přestože byli Gwyneddští nuceni se ze zemí Deheubarthu stáhnout, v roce 1055 se jim znovu podařilo si Deheubarth podrobit a dostat ho pod svou kontrolu. V průběhu dalšího desetiletí vpadli do jižního Walesu angličtí Normané a ovládli i Deheubarth. Smrt tehdy nejvlivnějšího panovníka země gwyneddského krále Bleddyna ap Cynfyn, způsobila ve Walesu občanskou válku, čehož Normané využili k obsazení i severní části Walesu. Roku 1081 dosáhli Normané skrze zradou a uvěznění waleského panovníka obsazení větší části Gwyneddu. Na jihu Vilém I. obsadil Dyfed a postavil hrady u St. Davidsu a Cardiffu. Poté, co byl Deheubarth obsazen a v podobě velšských marek rozdělen mezi normanské šlechtice, se nadvláda Normanů v zemi stabilizovala.

V roce 1136 uzavřel deheubarthský kníže Rhys ap Gruffydd spojenectví s Gwyneddem za účelem povstání proti normanské nadvládě a po boku Owaina Gwynedda a Cadwaladra ap Gruffydd dosáhli společného vítězství nad Angličany v Crug Mawr. Avšak nově osvobozená oblast Ceredigionu, na místo toho, aby se navrátila pod své původní majitele, byla nyní anektována Owainem. Po Owainově smrti došlo mezi Velšany k další občanské válce, díky které Deheubarth dosáhl své někdejší síly a významu, nicméně zanedlouho poté v roce 1197 Rhys podkopal jednotu království tím, že celou zemi rozdělil mezi své syny. Žádný z nich už potom království nesjednotil ani znovu nenabyl jeho ztracené moci a významu. V nadcházející době 12. století, kdy celá země spěla k formování jednotného Walesu, podporovali deheubarthští vládcové LLywelyna Velikého v jeho cestě k vládě nad celým Walesem jako jeho podřízení vazalové a později se stali nedílnou součástí Velšského knížectví.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Deheubarth na anglické Wikipedii.

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]