Královské pohádky

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Královské pohádky
AutorKarel Šiktanc
IlustrátorFrantišek Skála
Jazykčeština
ŽánrPro děti a mládež, Pohádky
VydavatelAlbatros
Datum vydání1994
Počet stran181
ISBN8000002620
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Královské pohádky jsou sbírka autorských pohádek, kterou napsal český básník Karel Šiktanc. Poprvé kniha vyšla v Praze roku 1994. Obsahuje 9 krátkých pohádek, které jsou vhodné pro čtenáře od 8 let. Každá pohádka je doplněna ilustracemi od českého ilustrátora dětských knih, Františka Skály ml. Autor používá klasické postupy pohádek, které vedou děti k lásce k životu a k lidem. Snahou autora je předávat jim příklady pro spravedlivý svět, ve kterém není místo pro lež, hněv ani nepřátelství.

Děj[editovat | editovat zdroj]

Kniha obsahuje 9 krátkých pohádek a už podle jejich názvů se dá odvodit, kde se bude děj odehrávat a o čem přibližně bude pohádka pojednávat.

Příběhy se převážně odehrávají v královském prostředí nebo v lese. Každá pohádka obsahuje zápletku, ale nakonec se vše v dobré obrátí. V první pohádce, „O králi, který nikdy neplakal“, se například pojednává o tom, že tento král nikdy neplakal, ničeho se nebál až jednoho dne byl opravdu v nouzi a potřeboval sehnat živou vodu pro mrtvou královnu, jel pro ni k nejvyšší hoře světa. Živou vodu nakonec sehnal, ale když přišel ke královně a pokropil ji, stále byla bez života. Poté králi v lítosti a beznaději vytrysklo z očí pár slz, které spadly na královninu tvář. A tak se královna probudila k životu. Z této pohádky plyne zkušenost: „Slza je úleva v největší bolesti“.

Seznam pohádek[editovat | editovat zdroj]

  1. O králi, který nikdy neplakal
  2. Král, kejklíř a hvězdář
  3. Královna jménem Magnolia
  4. Král a tři čaroději
  5. O králi jasnozřivém a slepci převozníku
  6. Král kamenné srdce
  7. Král ozvěny
  8. Království krasavic
  9. Královna s vlčí tváří

Přijetí a interpretace díla[editovat | editovat zdroj]

Dílo bylo kritikou přijato kladně. Časopis Zlatý máj zdůraznil skutečnost, že poetické pohádkové vyprávění napsal právě Karel Šiktanc, jinak spíše básník a textař. Pohádky jsou podle hodnocení časopisu vhodné pro starší děti, které už dokáží ocenit originalitu jazyka. Královské pohádky, jak již z názvu vyplývá obsahují královské motivy, které jsou inspirovány z evropských literatur, ale nechybí v nich ani autorovy vlastní imaginace. Zajímavostí je, že kniha směla vyjít až po roce 1989.[1]

Kniha „Sedm klíčů k otevření literatury pro děti a mládež 90. let XX. století“ uvádí, že kniha byla hotova a připravena ke zveřejnění již na konci 60. let. Z důvodu politické situace však nebylo zveřejnění umožněno a knihu bylo možné vydat až v 90. letech. Kniha pracuje s neobyčejně básnickým jazykem, který dokáže čtenáře zaujmout. Autor tímto jazykem působí především na čtenářovy smysly. Popis osob má vždy smysl a souvisí s charakterem pohádky – princezna je například podle popisu krásná jako podzimkový sad, krajina je voňavá jako kořenářský krám a podobně.[2] Podle Mileny Šubrtové sbírka vyniká „vypravěčskou suverenitou“ a poetickým jazykem.[3]

Některé pohádky z této knihy jsou zfilmovány.[4][5]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. KUBÁSKOVÁ, Eva. Česká literatura pro děti a mládež vydaná v r. 1994. Zlatý máj - časopis o dětské literatuře a umění. 1994, roč. 38, čís. 1–2, s. 5. 
  2. LIČKOVÁ, Romana. Vypravěčské strategie Královských pohádek. In: URBANOVÁ, Svatava. Sedm klíčů k otevření literatury pro děti a mládež 90. let XX. století: reflexe české tvorby a recepce. Olomouc: [s.n.] ISBN 80-7220-185-9. S. 99–106.
  3. ŠUBRTOVÁ, Milena. Pohádkové příběhy v české literatuře pro děti a mládež 1990–2010. Brno: [s.n.] 328 s. ISBN 978-80-210-5692-3. S. 213. 
  4. Královna Černá růže [online]. [cit. 2023-04-27]. Dostupné online. 
  5. Královna Černá růže (1972) [online]. [cit. 2023-04-27]. Dostupné online.