Koštěnický potok

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Koštěnický potok
Základní informace
Délka toku43,3 km
Plocha povodí171 km²
Průměrný průtok0,97 m³/s
SvětadílEvropa
Hydrologické pořadí1-07-02-0181
Pramen
Ústí
Protéká
ČeskoČesko Česko (Jihočeský kraj), RakouskoRakousko Rakousko (Dolní Rakousko)
Úmoří, povodí
Atlantský oceán, Severní moře, Labe, Vltava, Lužnice
Geodata
OpenStreetMapOSM, WMF
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Koštěnický potok (dříve zvaný říčka Hostice či Hoštěnice, německy Neumühlbach) je potok v okrese Jindřichův Hradec v Jihočeském kraji. Jeho délka je 43,3 km a odvodňuje území o rozloze 171 km². Je pravostranný přítok Lužnice.

Průběh toku[editovat | editovat zdroj]

Pramení asi 4 km jižně od obce Kunžak na svazích vrchu Vysoký kámen (732 m), cca 400 m od pramene říčky Dračice. Teče západním směrem protéká Zadním lesem, Velkým Klikovským rybníkem, za obcí Člunek napájí Kačležský rybník, kde se stáčí na jihozápad protéká obcí Číměř a pod vsí Sedlo se stáčí k jihu, kde u bývalé pohraniční roty Peršlák míjí nejsevernější bod Rakouska a společně s Červeným potokem tvoří státní hranici mezi Rakouskem a Českou republikou, aby níže po proudu tvořil hranici Staňkovský rybník, pod kterým potok protéká rekreačním rybníkem Hejtman, pod jehož hrází se nachází Zámek Chlum u Třeboně. Poté, co potok mine obec Hamr a jeho místní část Kosky v místě zvaném U Kosařů, ústí do řeky Lužnice.

Od místa, kde tvoří hranici s Rakouskem se nachází na území CHKO Třeboňsko.

Historický průběh toku[editovat | editovat zdroj]

Tok Hostice, tvořící do r. 1549 hranici s Rakouskem, se pod dnešním Hamrem stáčel k severozápadu a běžel přes dnešní rybníky Nový Kanclíř, Nové Jezero a Nový Hospodář a teprve pod dnešním kostelem v Majdaleně se vléval do Lužnice. Současné koryto od Hamru přes Kosky je korytem umělým, prokopaným v polovině 16. století Mikulášem Rutharem z Malešova, který tu pro pány z Landštějna - Krajířové z Krajku vystavěl Chlumeckou rybniční soustavu. Přeložil řečiště Hostice jižním směrem a zaústil jej asi o 3 km výše proti proudu Lužnice. Tím si otevřel možnost k vybudování dalších rybníků na pravém břehu toku (Kukla malá, Kukla velká, Vizír) a současně mohl říčku využít na stupni Kosky. Na odvodněném území pak vznikají výše zmíněné rybníky Nové Jezero a Nový Hospodář.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]