Kozarska Dubica

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Bosanska Dubica
Bosanska Dubica – znak
znak
Poloha
Souřadnice
Nadmořská výška104 m n. m.
StátBosna a HercegovinaBosna a Hercegovina Bosna a Hercegovina
EntitaRepublika srbská
Bosanska Dubica na mapě
Rozloha a obyvatelstvo
Rozloha499,0 km²
Správa
Oficiální webwww.kozarskadubica.org
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Kozarska Dubica (dříve Bosanska Dubica) je město v regionu Banja Luka v Bosně a Hercegovině. Žije zde 13 680 obyvatel.

Poloha[editovat | editovat zdroj]

Opština Kozarska Dubica se nachází v severozápadním cípu země na hranici s Chorvatskem, 26 km od dálnice A3. Kozarska Dubica je administrativní, politické a kulturní centrum dubického regionu, dynamicky rostoucí (hlavně v posledních letech, a to díky nové průmyslové zóně). Opština má rozlohu 499 km², 31 tisíc obyvatel, které tvoří hlavně Srbové (68 %) a Bosňáci (20 %), zbytek pak představují příslušníci dalších národností.

Dějiny[editovat | editovat zdroj]

Dnešní sídlo vzniklo nejspíše okolo roku 930. První doložená zmínka pochází z roku 1197, kdy byla Dubica součástí středověké Bosny. Město se dostalo pod osmanskou nadvládu po tureckém postupu Balkánem v roce 1538. Kvůli své hraniční poloze mezi Osmanskou říší a habsburskou monarchií bylo dějištěm mnoha ozbrojených konfliktů. Zejména během rakousko-turecké války v letech 17871791 se v oblasti Dubice odehrály některé rozhodující bitvy. Dne 9. srpna 1788 byl například císařskými vojsky dobyt tábor turecké armády a následně 26. srpna 1788 byla dobyta pevnost v dnešní Dubici.

O oblast Dubice se vedly urputné boje i během druhé světové války. V létě 1942 se zde uskutečnila rozhodující bitva mezi fašistickými německými a chorvatskými jednotkami na straně jedné a partyzány na druhé straně.

Během bosenské války v letech 19921995 byli bosňáčtí a chorvatští obyvatelé nejprve z města vyhnáni a jejich svatostánky zničeny. Do mnoha opuštěných domů se nastěhovali Srbové vyhnaní z Chorvatska při operaci Bouře. Ve dnech 18. a 19. září 1995 byla Dubica napadena chorvatskou armádou během operace Una. Část armády se přitom údajně dopustila válečných zločinů. Zároveň došlo k vysokým ztrátám na chorvatské straně.

Kultura a pamětihodnosti[editovat | editovat zdroj]

Mezi místní pamětihodnosti patří např. městská mešita, kostel sv. Apoštolů Petra a Pavla.

Ve městě působí knihovna a také dům kultury.

Doprava[editovat | editovat zdroj]

Město nemá železniční spojení se zbytkem Bosny a Hercegoviny. Na druhé straně řeky, kde se nachází Hrvatska Dubica nicméně leží železniční stanice na trati Záhřeb – Sisak – Novska. Obě města jsou spojena mostem, kde existuje hraniční přechod (od roku 2022 i vnější hranice Schengenského prostoru. Hlavní silniční tahy z K. Dubici směřují do měst Prijedor, Kostajnica a Gradiška.

Sport[editovat | editovat zdroj]

V K. Dubici stojí krytá hala, která slouží pro různé sporty.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byly použity překlady textů z článků Bosanska Dubica na chorvatské Wikipedii a Kozarska Dubica na německé Wikipedii.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]