Kovolesklec gama

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Jak číst taxoboxKovolesklec gama
popis obrázku chybí
Vědecká klasifikace
Říšeživočichové (Animalia)
Kmenčlenovci (Arthropoda)
Třídahmyz (Insecta)
Podtřídakřídlatí (Pterygota)
Řádmotýli (Lepidoptera)
Čeleďmůrovití (Noctuidae)
Binomické jméno
Autographa gamma
Linnaeus; 1758
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Kovolesklec gama (Autographa gamma syn. PlusiS gamma) je druh motýla z čeledi můrovitých (Noctuidae). Vyskytuje se v celé Evropě.

Morfologie[editovat | editovat zdroj]

Přední křídla mají tmavohnědou barvu, při předním okraji s charakteristickou zlatou skvrnkou ve tvaru řeckého písmene gama. Zadní křídla jsou šedožluté s širokým hnědým roztřepením. Rozpětí křídel kolem 45 mm. Housenka je zelenožlutá nebo zelená, má jen tři páry zadních nohou, tělo ke konci rozšířené, na zádové části 6 nezřetelných světlých čar, na bocích světle žluté pásky probíhající podél dýchacích otvorů. Celé tělo housenky pokrývají řídké drobné tečky na bradavkách. Tělo dospělé housenky měří kolem 32 mm.

Kovolesklec gama jako škůdce[editovat | editovat zdroj]

Je to polyfágní druh, v některých letech způsobuje značné škody. Škodí housenky, které konzumují listy. Při masovém výskytu ničí téměř celou listovou čepel.

Housenka motýla

Vývoj[editovat | editovat zdroj]

Škůdce přezimuje obyčejně ve stadiu housenky na hostitelských rostlinách nebo pod suchými zbytky na zemi, ale může přezimovat i v jiných stádiích. Na jaře po zakuklení vylétají motýli, které v květnu nebo začátkem června kladou vajíčka na listy rozličných kulturních rostlin. Housenky jedné generace poškozují často hrách, řepu a brambory. Zakuklí se do volných zámotků, nejčastěji v místě žerou. V srpnu se objevují motýli, kteří kladou vajíčka na řepě, jeteli a na jiných rostlinách. Housenky této generace přezimují.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Mora gama na slovenské Wikipedii.

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • A. Studziňski, F. Kagan, Z. Sosna: Atlas chorob a škůdců zeleniny

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]