Kouba (řeka)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Kouba
Ústí Kouby do Řezné
Ústí Kouby do Řezné
Základní informace
Délka toku51 km
Plocha povodí276 km²
SvětadílEvropa
Pramen
Ústí
Protéká
ČeskoČesko Česko (Plzeňský kraj)
NěmeckoNěmecko Německo (Bavorsko)
Úmoří, povodí
ŘeznáDunaj → Černé moře
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Kouba (německy Chamb) je 51 kilometrů dlouhá řeka v Plzeňském kraji a v Bavorsku. Jedná se o délkou i průtokem největší přítok Řezné, do které se vlévá zprava v Německu u Chamu. Rekordní průtoky byly naměřeny 23. února 1970 (131 m³/s) a 9. června 1960 (0,36 m³/s).

Na řece se v okolí Hyršova vyskytují bobři, kteří si zde staví hráze.[1]

Jméno je podle Johanna Brunnera keltského původu ze slova kemb, cambo s významem křivý, vinoucí, zakroucený.[2] Od německé varianty Chamb je na německé části toku odvozena řada místních jmen: Cham, Chammünster, Chameregg, Chamerau a Eschlkam.

Průběh toku[editovat | editovat zdroj]

Kouba pramení v Čechách jižně od vsi Vítovky v Kdyni v okrese Domažlice. Nejprve teče přes Hyršov a mezi Pomezím a Pláněmi šest kilometrů na jihozápad směrem k česko-německé hranici, pak teče čtyři kilometry na severozápad podél hranice a pak u Všerub hranici opouští ve výšce 420 metrů nad mořem směrem do německého vnitrozemí. Na úseku mezi hraničními znaky 3–4 tvoří v délce 2,78 km státní hranici mezi Českem a Německem.[3]

V Německu teče Kouba nejprve na jihozápad do Eschlkamu, pak se stáčí na severozápad a teče do Brodu nad Lesy. Odtud teče na jih do Arnschwangu, pak z jihovýchodu mine Weiding a před Chamem se vlévá do Řezné.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Chamb na německé Wikipedii.

  1. BAUEROVÁ, Helena. Bobři řádí na potoce Kouba v Hyršově. Domažlický deník [online]. 2011-3-3 [cit. 2012-2-13]. Dostupné online. 
  2. SCHWARZMEIER, Josef. Z historie Chamu a západních Čech [online]. Překlad Jan Mareš. Jihočeská vědecká knihovna [cit. 2012-02-13]. Dostupné online. 
  3. Seznam hraničních vodních toků tvořících státní hranice Česká republika – Spolková republika Německo – hraniční úsek Bavorsko [online]. Poslanecká sněmovna parlamentu České republiky [cit. 2022-08-23]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]