Kotulinští z Kotulína

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z Kotulínští z Kotulína)
Kotulinští z Kotulína
(Kottulinsky von Kottulin)
Vitráž v kostele linecké katedrále Panny Marie
ZeměČeské královstvíČeské království České království
Titulysvobodní páni, hrabata
Rok založení1841
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Kotulinští z Kotulína, svobodní páni z Křížkovic (německy Kottulinsky von Kottulin, Freiherren von Křížkowitz) byli český šlechtický rod původem ze Slezska zmiňovaný od 16. století. Později se rod usadil také ve Štýrsku.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Magdalena Anděla Radecká z Radče přinesla roku 1658 svému manželovi Kryštofu Ferdinandu Kotulinskému z Kotulína panství Bílé Poličany, Velehrádek a Rohoznice v Jičínském okrese, které v rodě zůstaly až do roku 1804, kdy je hrabě František Josef Kotulinský prodal Kocům z Brtnice.

Jindřich Kotulinský, pán na Pohořelce v Opavském okrese byl roku 1547 zabit v boji s Janem Kryštofem Tvardavou z Tvardavy. Bratr zabitého Jindřicha, Jiří Kotulinský pak byl poručníkem jeho nezletilých synů Mikuláše a Hanuše, od nichž později odkoupil Pohořelku. Jiříkův syn Ctibor panství roku 1571 prodal Janu Švejnicovi z Pilmersdorfu na Fulneku.

Jiří Mořic Kotulinský z Kotulína se oženil s Annou Marií Mošovskou z Moravčiny na Benešově v pruském Slezsku, která dříve zdědila část Jistebníku na Opavsku.

Fantišek Karel Kotulinský z Kotulína a Křížkovic byl c. k. tajným radou, komorníkem a vrchním úředním radou Horno- a Dolnoslezského vévodství. 26. února 1706 byl povýšen do hraběcího stavu v Čechách.[1]

Inkviziční soudce Boblig z Edelstadtu společně s hejtmanem Kotulinským z Kotulína v roce 1680 přesvědčili olomouckého biskupa Karla II. z Lichtenštejna-Kastelkornu, aby sestavil vyšetřovací komisi, která měla za cíl odsoudit oblíbeného katolického duchovního Kryštofa Aloise Lautnera (1622–1685)

Majetek[editovat | editovat zdroj]

Městský palác Kotulinských ve Štýrském Hradci

Rod Kotulinských vlastnil panství ve Slezsku, na Opavsku a východních Čechách. Patřila jim např. panství Sosnová, nebo klasicistní městský palác Kotulinských ve Štýrském Hradci.

Osobnosti rodu[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Datace nobilitace. katedry.osu.cz [online]. [cit. 2023-05-30]. Dostupné online. 

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • SIEBMACHER, Johann. J. Siebmacher's grosses und allgemeines Wappenbuch: in einer neuen vollständig geordneten und reich vermehrten Auflage mit heraldischen und historisch-geneaolgischen Erläuterungen. [s.l.]: Bauer & Raspe 948 s. Dostupné online. (německy) Google-Books-ID: cTpJAQAAMAAJ. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]