Přeskočit na obsah

Koto (oblečení)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Surinamská žena oblečená do tradičního oděvu koto

Koto je tradiční oděv afro-surinamských nebo kreolských žen v Surinamu.[1] Ženy, které nosí tyto šaty se nazývají kotomisi (misi znamená v jazyce Sranan Tongo slečna).[2] V témže jazyce je oděv nazýván i heri stel. Pro muže je tradičním oděvem pangani. I v 21. století se tento tradiční kroj tvarově a barevně dále rozvíjí a také jej často nosí afro-surinamské ženy na tanečních festivalech (koto-dansi).

Otroci, kteří byli do Surinamu přivezeni především ze západní Afriky, na plantážích původně nosili pouze bederní roušku (pangi) a šátek (angisa). Pangi dodnes nosí především marronské ženy nebo se prodává turistům ve zvláště barevném a bohatě vyšívaném provedení. Ve městě se mezi otrokyněmi rozvinulo složitější oblečení, které bylo pravděpodobně ovlivněno i bílými ženami, a tak vznikl tradiční oděv koto.

Tento oděv se skládá z naškrobené sukně (koto), která se táhne od nohou až do podpaží. Kolem pasu se uváže látka nebo stuha a přebytečná délka se stáhne do záhybu (kotobere), který zároveň slouží jako kapsa a zvýrazňuje i boky. Pod sukní se nosí dvě spodničky. Tradiční kroj tvoří také bílá bavlněná košile s otevřeným výstřihem (empi), která je při slavnostních příležitostech navíc zdobena výšivkou. Místo košile se také nosí naškrobené sako (jaki). U krku je vykrojené a má polodlouhé rukávy. Zezadu visí dvě bílé stuhy, někdy složené do harmoniky. Přes to se často nosí barevný šátek, který je široký a přehozený přes jedno rameno. Oděv je doplněn šátkem (angisa), který je rovněž naškrobený. Sukně, sako a šátek jsou často vyrobeny ze stejného materiálu.[3][4]

Příležitosti pro nošení kota

[editovat | editovat zdroj]

Koto se nosí při zvláštních příležitostech, není určeno pro každodenní nošení. Svým tvarem a barvou se oblečení liší podle příležitosti, pro kterou je určeno. Existují kota nošená při narozeninách, během svatby či při smutku (celé bílé). V tradičním kroji má angisa zvláštní význam. Podle toho jak je angisa poskládána, nese v sobě poselství. Její skládání je zvláštní umění, které se dosud vyučuje.[5]

Fotogalerie

[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byly použity překlady textů z článků Koto (traditional clothing) na anglické Wikipedii a Koto (Kleidung) na německé Wikipedii.

  1. SURINAME. Suriname - Paramaribo. suriname.nu [online]. [cit. 2024-08-22]. Dostupné online. (NL) 
  2. Suriname | Culture, Facts & Travel | - CountryReports. www.countryreports.org [online]. [cit. 2024-08-21]. Dostupné online. 
  3. Elizabeth Gackstetter Nichols Ph.D, Timothy R. Robbins Ph.D. Pop Culture in Latin America and the Caribbean. ABC-CLIO, 2015. s. 311– 312 ISBN 9781610697545
  4. CONRAD, Bernhard. Suriname: Mit Weltkulturerbe Paramaribo. [s.l.]: BoD – Books on Demand, 2019. 350 s. Dostupné online. ISBN 978-3-7494-2881-6. S. 111. (německy) 
  5. SURINAME. Suriname - Paramaribo. suriname.nu [online]. [cit. 2024-08-22]. Dostupné online. (NL) 

Externí odkazy

[editovat | editovat zdroj]