Kotingovití

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Jak číst taxoboxKotingovití
alternativní popis obrázku chybí
Větev vycpaných druhů kotingovitých ve Francii
Vědecká klasifikace
Říšeživočichové (Animalia)
Kmenstrunatci (Chordata)
Třídaptáci (Aves)
Podtřídaletci (Neognatha)
Řádpěvci (Passeriformes)
Podřádkřikaví (Tyranni)
Čeleďkotingovití (Cotingidae)
Bonaparte, 1849
Areál rozšíření
Areál rozšíření
Areál rozšíření
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Kotingovití (Cotingidae) je čeleď zpěvných ptáků pocházející z Jižní a Střední Ameriky. Tito zpěvní ptáci z řádu pěvců mají podobně jako pipulky nejrůznější škály námluv. Celkem se jedná o 96 druhů ve 33 rodech. Řadí se sem kotingy, zvonovci a také skalňáci (Rupicola).

Popis[editovat | editovat zdroj]

Jsou to především malí ptáčci zbarvení do pestrých barev, samci mají výrazný pohlavní dimorfismus od samic. Jsou to plodožraví ptáci. Během námluv zástupci této čeledi předvádějí svoje hlasové projevy a svoje znaky. Příkladem jsou známí skalňáci, samci se v době námluv shromažďují na tokaništích a předvádějí svoje hlasové projevy a svůj hřeben, po páření pak samice staví hnízdo ve skalní puklině. Mnoho zástupců klade jen jedno vejce. Největším kotingovitým ptákem je vranucha ozdobná, která měří 50 cm.

Ohrožení[editovat | editovat zdroj]

Většina kotingovitých je ohrožena kácením deštných lesů. Příkladem ohroženého druhu je Calyptura cristata, která měří pouhých 8 cm a je nejmenším kotingovitým pěvcem. Tento malý pěvec je ale kriticky ohrožený kvůli úbytku deštných lesů v Brazílii a jednotliví jedinci se stahují do horských oblastí. Vědci se domnívají, že už přežívá jen 50 jedinců.[kdy?]

Prostředí[editovat | editovat zdroj]

Kotingovití obývají pouště, deštné tropické lesy a pobřežní mangrovy.

Zástupci[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]