Kostomlaty (hora)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Kostomlaty
Kostomlaty s hradní zříceninou
Kostomlaty s hradní zříceninou

Vrchol566 m n. m.
Poloha
StátČesko
PohoříČeské středohoří / Milešovské středohoří / Kostomlatské středohoří / Bořislavská hornatina
Souřadnice
Kostomlaty
Kostomlaty
Horninatrachyt
PovodíBílina
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Kostomlaty (též Kostomlatský vrch) jsou kopec nad obcí Kostomlaty pod Milešovkou, na kterém se nachází zřícenina stejnojmenného hradu.

Charakteristika[editovat | editovat zdroj]

Vrch o nadmořské výšce 566 metrů spadá geomorfologicky do celku České středohoří, podcelku Milešovské středohoří, okrsku Kostomlatské středohoří, podokrsku Bořislavská hornatina a do její lukovské části.[1] Má podobu trachytového hřbetumrazovými sruby na úbočích.[2]

Přístup[editovat | editovat zdroj]

Z obce Kostomlaty vede nahoru zelená turistická značka. Cesta je odtud dlouhá zhruba 1500 metrů s převýšením 150 metrů. Druhou, podstatně méně náročnou možností je přístup po stejné značce z opačného směru, připojíme-li se na ni na křížení se silnicí Kostomlaty–Milešov.[3] Z vrcholu (566 m n. m.) je při vhodném počasí dobrý rozhled na Krušné horyČeské středohoří a TepliceDoubravskou horou.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. BALATKA, Břetislav; KALVODA, Jan. Geomorfologické členění reliéfu Čech = Geomorphological regionalization of the relief of Bohemia. Praha: Kartografie, 2006. 80 s. ISBN 80-7011-913-6. (česky, anglicky) 
  2. Zeměpisný lexikon ČR. Hory a nížiny. Příprava vydání Jaromír Demek, Peter Mackovčin. 2. vyd. Brno: Agentura ochrany přírody a krajiny ČR, 2006. 582 s. ISBN 80-86064-99-9. Heslo Kostomlatský vrch, s. 238. 
  3. Seznam.cz. Turistická mapa [online]. Mapy.cz [cit. 2016-10-31]. Dostupné online.